Ne skābēt, bet marinēt! Kraukšķīgie rozīgie kāpostiņi marinādē 6
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Kad salātu dobes, tomātu grozi tukši, jāmeklē citas alternatīvas. Protams, lielveikalos viss ir nopērkams arī ziemā, bet, ja ievērojam sezonalitāti, tad šis ir brīdis, kad priekšplānā iznāk kāposts. Lēts un veselīgs!
Lai kāpostu salāti izdotos mīksti un sulīgi, sagriezti tie mazliet ar rokām jāpamīca. Šārudens atklājums – kāpostu salātu mērcīte, ko pagaršoju Melnkalnē. Tas knifs bija etiķī, jo tur ik kafejnīcā uz galda blakus olīveļļai bija arī rozā vīna 6% etiķis.
Otrs šā rudens atklājums – marinēti kāposti. Recepti noskatīju kādā Facebook recepšu lapā. Domāts – darīts. Tieši trīslitru burka bija pa ķērienam.
Tās piepildīšanai vajadzēs:
• 1,5 kg kāpostu
• 1 galda bieti
• 1 ķiploku
• 10 lauru lapas
• 10 melno piparu graudus
• 150 ml (9%) etiķa
• 150 ml saulespuķu eļļas
• 1,5 l ūdens
• 6 ēdamkarotes cukura
• 3 ēdamkarotes sāls
Pagatavošana:
1. Kāpostus sagriež nelielos kubiņos, bieti nomizo un sagriež plānās šķēlītēs.
2. Ķiploku sadala daiviņās un tās pārgriež uz pusēm.
3. Burkā liek kāpostus, šur tur pa lauru lapai, ieber piparus, biešu šķēles, sagriezto ķiploku. Tā kārtu kārtām sapilda, bet nestampā!
4. Uzlej etiķi, eļļu. Katliņā uzvāra ūdeni ar sāli un cukuru. Karstu lej uz kāpostiem.
5. Istabas temperatūrā ļauj atdzist, tad burkai uzliek vāciņu un uz trim dienām liek ledusskapī (es liku uz lodžijas).
Ideāla uzkoda, un kāpostiem ir skaists rozā krāsojums!