Vārīt, cept, ietīt? Kā pareizi pagatavot kraukšķīgos sparģeļus: 4 ēdienu receptes 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Sparģeļi ir viegli pagatavojami – tos var tvaicēt, vārīt, cept un grilēt, bet jaunos dzinumus arī ēst svaigus.
Prošuto ietīti sparģeļi
Sastāvdaļas:
• 16 sparģeļu
• 8 šķēles prošuto šķiņķa
• sviests cepšanai
Holandes mērcei:
• 125 g sviesta
• 2 olu dzeltenumi
• 4 ēdamkarotes baltvīna etiķa
• balto piparu graudi
• malti baltie pipari
• estragona zariņi
• sāls
Pagatavošana:
Sparģeļus nomazgā un nolauž stublāja koksnaino apakšdaļu. Šķiņķa šķēles pārgriež uz pusēm gareniskās strēmelēs. Katru sparģeli ietin šķiņķa strēmelē. Pannā izkausē sviestu, tad liek šķiņķī ietītos sparģeļus un pāris minūtes cep no abām pusēm, līdz šķiņķis kļuvis zeltaini brūns un kraukšķīgs.
Lai pagatavotu Holandes mērci, katliņā ielej baltvīna etiķi, pievieno estragona zariņus un balto piparu graudus. Strauji vāra, līdz šķidrums sarūk uz pusi. Tad katliņu noceļ no plīts un nokāš. Atsevišķā bļodiņā sakuļ olu dzeltenumus. Bļodiņu uzliek uz katliņa ar verdošu ūdeni un sakultajiem dzeltenumiem pievieno nokāsto etiķi un samaisa. Pēc tam karstajos olu dzeltenumos pakāpeniski iemaisa sviestu, liekot pa gabaliņam. Turpina maisīt, līdz sviests pilnībā izkusis un masa kļuvusi bieza. Jāuzmana, lai bļodiņa karstajā ūdens peldē pārāk nesakarst, citādi olas mērcē izvārīsies. Kad viss sviests mērcei pievienots, bļodiņu noņem no karstā ūdens katliņa. Nobeigumā pievieno maltus baltos piparus un sāli pēc garšas.
Ceptos sparģeļus prošuto mētelītī pasniedz ar citiem dārzeņiem un Holandes mērci.
Sparģeļi ar plaucētām olām un tomātu pesto
Sastāvdaļas:
• 400 g zaļo sparģeļu
• 2 olas
• 20 ml etiķa
• 20 g sviesta
• 30 ml olīveļļas
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 timiāna zariņi
• sāls, pipari
Mērcei:
• 40 g saulē kaltētu tomātu
• 20 g Indijas riekstu
• 20 g cietā siera
• eļļa
Pagatavošana:
Zaļos sparģeļus nomizo un nolauž aptuveni 2 cm no resnā gala. Liek verdošā ūdenī un vāra 2 minūtes, pēc tam apcep sviestā un olīveļļā, uzbārstot sāli, piparus, sasmalcinātus ķiplokus un timiānu.
Katlā ielej ūdeni, pievieno sāli un etiķi. Bļodiņā iesit olas un lēnām ieslidina ūdenī. Vāra 4 minūtes.
Lai pagatavotu pesto, blenderī sakuļ saulē kaltētus tomātus, tomātu eļļu, cieto sieru un Indijas riekstus.
Sparģeļus kārto uz šķīvja, pārlej mērci un virsū liek bez čaumalas vārītās olas.
Ēdienu var bagātināt ar dažādiem diedzējumiem.
Vārīti sparģeļi ar mērci
Sastāvdaļas:
• 1 kg sparģeļu
Mērcei:
• 175 ml augu eļļas
• 3 ēdamkarotes baltvīna etiķa
• 1 tējkarote sinepju
• 2 šalotes sīpoli
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Sparģeļus sasien saišķīšos, liek verdošā ūdenī un vāra 5–7 minūtes. Kad izvārījušies mīksti, noņem saites. Pagatavo mērci: traukā samaisa etiķi ar sinepēm, sāli un pipariem, pievieno eļļu un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa. Tad mērcē iejauc sasmalcinātus sīpolus. Sparģeļus kārto uz šķīvja un pārlej ar mērci.
Jaunus sparģeļus nevajag mizot, bet nobriedušiem, stingriem dzinumiem jānovelk miziņa un jānolauž stublāja koksnainā apakšdaļa.
Grauzdēta maize ar sparģeļiem un šķiņķi
Sastāvdaļas:
• 200 g mazo zaļo sparģeļu
• 12 šķēļu prošuto
• 4 lielas saldskābmaizes šķēles
• puscitrona miziņa
• sauja mazu bazilika lapiņu
• nedaudz olīveļļas ar citronu
• svaigi malti melnie pipari
Pesto:
• 1 bazilika podiņš
• 30 g mandeļu
• 20 g Parmas siera
• 1 ķiploka daiviņa
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• puscitrona miziņa
• 60 ml olīveļļas
• svaigi malti melnie pipari
• jūras sāls
Pagatavošana:
Katlā uzvāra ūdeni un ieliek sparģeļus uz 1 minūti. Tad izceļ un ievieto ledusaukstā ūdenī, lai atdziest. Nosusina un samaisa ar citronu olīveļļu.
Cepeškrāsni noregulē uz 200 °C un uzkarsē. Uz cepamās pannas liek prošuto, uz restēm – maizes šķēles. Ievieto cepeškrāsnī, līdz maizes šķēles uzsildītas un prošuto sacepies kraukšķīgs. Izņem ārā.
Kamēr cepas maize un šķiņķis, pagatavo pesto. Visas sastāvdaļas ievieto blenderī un sablendē līdz vēlamajai konsistencei. Tad uz maizes šķēlēm kārto pesto, sparģeļus un prošuto. Uzber piparus, smalki sarīvētu citrona miziņu, uzliek bazilika lapiņu un pasniedz.
PADOMI
• Visbiežāk pieejami ir zaļie un baltie sparģeļi, mazie un lielie.
• Lai nebūtu jākošļā šķiedrainie kātu gali, pirms gatavošanas nolauž sparģeļu apakšējo galu.
• Baltie sparģeļi un vēlams arī zaļie ir jānomizo.
• Baltie sparģeļi jānovāra: mazie dažas minūtes, lielie pat līdz 10 minūtēm.
• Visus zaļos sparģeļus var ēst svaigus. Lielos vislabāk ar mizojamo nazi sagriezt plānās strēmelēs, kas ideāli garšo un izskatās salātos. Mazos zaļos sparģeļus var ēst veselus.
• Zaļos sparģeļus var noblanšēt. Katlā uzvara ūdeni, pieber nedaudz sāls, ieliek sparģeļus un mazos vāra 1 minūti, lielos aptuveni 5 minūtes. Pēc tam nokāš un ievieto aukstā ūdenī, lai apstādinātu sparģeļu gatavošanos un tie būtu kraukšķīgi.
• Ja sparģeļus vēlas vārīt, 1 litram ūdens pievieno 2 ēdamkarotes sāls, 1 ēdamkaroti cukura un šķēlēs sagrieztu puscitronu. Sparģeļus katlā ievieto tā, lai gali paliktu virs ūdens aptuveni 5 cm, jo dzinumu gali būs ātrāk gatavi nekā kāti. Pasniedz ar kausētu sviestu.
• Sparģeļus nedrīkst pārkarsēt – tiem jābūt mīkstiem un vienlaikus kraukšķīgiem.
• Baltos sparģeļus klasiski pasniedz ar Holandes mērci, zaļos – ar eļļu un sviestu.