Foto – Fotolia

Krāsaini dārzeņi veselībai. 2. daļa – oranži, dzelteni un smaidīgi 0

Oranžs
Burkānus oranžus iekrāso vieni no izplatītākajiem dabiskajiem augu pigmentiem karotinoīdi. No beta karotīna, kas bagātīgi rodams burkānos, organismā rodas A vitamīns. Tas nepieciešams aktīvai imūnsistēmai, labai redzei, veselai gļotādai, labvēlīgi ietekmē sirdsdarbību. Burkānos ir arī C un B grupas vitamīni, kas veicina strutainu iekaisumu dziedēšanu, īpaši ieteicami, ja ir hipovitaminoze – viena vai vairāku vitamīnu ilgstoša deficīta izraisīts slimīgs stāvoklis. Izcili vērtīgi ir arī ķirbji, kuros tāpat daudz beta karotīna, B grupas un citu vitamīnu. Ķirbjos rodams fosfors, dzelzs, magnijs, kālijs, varš.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Lasīt citas ziņas

Ēdot ķirbjus, normalizējas zarnu darbība, tie palīdz pret aizcietējumu, veicina neorganisko sāļu izvadi no organisma. Rosina ūdens un sāļu apmaiņu, palīdz mazināt tūsku, arī kuņģa skābumu. Uzlabo žults izdali un vielmaiņu. Sēklas un no tām iegūta eļļa ir bagātīga ar nātriju, fosforu, dzelzi un jo īpaši daudz tajā cinka. Stiprina kaulus, noder kā attārpošanas līdzeklis, spēj kavēt ļaundabīgus procesus.

Dzeltens

Dzeltenās krāsas dārzeņi un augļi satur beta karotīnu, kas organismā pārveidojas par A vitamīnu, stiprina imunitāti, kā arī uzlabo ādas un gļotādas veselību. Savukārt luteīns labvēlīgi ietekmē redzi, tās asumu, mazina citu ar novecošanos saistītu redzes traucējumu iespējamību, veicina holesterīna līmeņa pazemināšanos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Paprikas nereti dēvē par čempioni C vitamīna ziņā – šajā dārzenī tā tiešām ir daudz (180–250 mg/100g). Dzeltenajos, sarkanajos, oranžajos saldajos piparos ir arī daudz B1, B2 un PP vitamīna, kālija, dzelzs, cinka. Regulāri uzturā lietojot paprikas, darām labu saviem asinsvadiem un sirdij, stiprinām imunitāti. Ēteriskās eļļas saldo piparu sastāvā veicina žultspūšļa darbību, bet antioksidantiem ir svarīga loma organisma šūnu pasargāšanā no bojājumiem.

Krāsu terapeiti māca, ka dzeltenie augļi un dārzeņi stimulē organisma darbību, palīdz no tā izvadīt kaitīgas vielas, attīra gremošanas traktu. Tā kā ēdam arī ar acīm – uzlabo omu, priecē.

Sagatavots pēc tematiskās avīzes “Ēd gudri, ēd veselīgi”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.