Krabju nūjiņas… bez krabjiem. No kā īsti tās gatavo? + 3 receptes 0
Gribu uzzināt, no kā tiek gatavotas krabju nūjiņas un kā tās var izmantot ēdienos. Veikalos paskatos uz šo produktu, bet nekad nepērku. Tegrēna Gulbenē
Ikdienas ēdienkartē nevajadzētu
“Kaut produkta nosaukumā rakstīts “krabju nūjiņas”, krabju gaļas tajā nav. Galvenā šā produkta sastāvdaļa ir surimi (tulkojumā no japāņu valodas nozīmē “maltā gaļa”), ko gatavo no dažādu zivju (heka, mintaja un citām mencas sugas zivīm) masas, kam pievieno pārtikas piedevas, cukuru, cieti, dabīgu vai mākslīgu krabju ekstraktu, bet iekrāso ar sārto krāsvielu, piemēram, paprikas ekstraktu,” skaidro Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes docente Ilze Grāmatiņa.
Tagad šis produkts arvien mazāk satur zivju masu (lielākoties tikai 30–40%), surimi tiek aizstāts ar augu valsts izejvielām: soju, cieti, eļļu un dažādām pārtikas piedevām, norāda Ilze Grāmatiņa. “Krabju nūjiņas var izmantot kā uzkodu svētku reizēs, piedevu salātiem, bet neredzu vajadzību to iekļaut ikdienas ēdienkartē. Taču negribu apgalvot, ka obligāti vajadzētu izvairīties no šā produkta, jo katram pašam jāizvērtē par un pret viedokļi.”
Zivju izstrādājums
Veselības centra Vivendi uztura speciāliste Eva Kataja uzskata, ka krabju nūjiņas ir tipisks fast food un ka tās drīzāk vajadzētu saukt par zivju izstrādājumu, jo tad nosaukums atbilstu produkta patiesajam saturam. “Krabju nūjiņās nav ne kripatiņas krabju gaļas! Jo tās vienkārši nepietiktu, lai varētu pievienot šim produktam, kas tiek ražots milzīgā daudzumā,” uzsver speciāliste. “Zivju gaļu šis produkts satur, taču satur arī cukuru, sāli, dažādas cietes, eļļas, krāsvielas, garšas pastiprinātājus un vēl daudz ko citu. Tikai retajam ienāk prātā, ka šis produkts satur cukuru, bet cukurs var būt pat 1 tējkarote uz 100 gramiem krabju nūjiņu. Sāls arī ir diezgan daudz pievienots, un, kā zināms, šo garšvielu kombinācija garšas kārpiņām ir tīkama.”
Garšas kārpiņām tīkamu šo produktu padara arī garšas pastiprinātāji un dažādi aromatizētāji. “Tāpēc krabju nūjiņas gribēsies ēst vēl un vēl,” zina teikt Eva Kataja.
Uztura speciāliste turpinot saka – krabju nūjiņas nav kaitīgas veselībai, taču būtu labāk, ja tās ikdienas ēdienkartē neiekļautu. “Zivis ir jālieto uzturā, bet ne jau šādā formātā,” savu pārliecību pauž Eva Kataja. “Krabju nūjiņām ir zema bioloģiskā uzturvērtība, tajās ir maz vitamīnu un minerālvielu. Jā, tās satur vienkāršos ogļhidrātus, kas ir ātras enerģijas avots (100 kaloriju 100 gramos), taču neizmantotie ogļhidrāti ātri uzkrājas organismā tauku veidā.”
Izvēloties krabju nūjiņas, vajadzētu pievērst uzmanību produkta sastāva aprakstam uz iepakojuma.
Kā izvēlēties?
• Ja uzskaitījumā pirmajā vietā atrodas surimi, tas nozīmē, ka produkts ir kvalitatīvs.
• Ja surimi atrodas otrajā vietā, zivs gaļas daudzums krabju nūjiņās ir minimāls.
• Ja, pārlokot krabju nūjiņu uz pusēm, locījuma vietā tā tikai ieplaisā, produkts ir kvalitatīvs. Ja nūjiņa lokot sadalās, tas liecina, ka produktā ir pārāk daudz cietes.
• Ja krabju nūjiņa ir spilgti sarkana, tā ir pazīme, ka krāsvielu daudzums produktā ir pārāk augsts.
Ko var pagatavot
Atpūtas kompleksa Miķelis restorāna šefpavārs Inesis Horitončuks no krabju nūjiņām ir gatavojis uzkodas, salātus, pievienojis zupai – gan tad, kad strādājis restorānos Zviedrijā, gan tagad, kad strādā Latvijā. Balstoties uz savu pieredzi, viņš atzīst – minētajā ziemeļvalstī nopērkamajām krabju nūjiņām ir cita garša. Iespējams, tāpēc, ka tām pievienots lielāks daudzums zivju.
Lūk, trīs receptes, kurā izmantotas krabju nūjiņas!
Salāti ar gurķi, lapu salātiem un kukurūzu
Krabju buljons ar saknēm un nūjiņām