Foto – Fotolia

Košā hurma – veselīgs auglis, bet var cilvēkam arī kaitēt 0

Veikalu plauktus un tirgus letes pārpludinājis košais aizjūru auglis hurma, kas ir arī ļoti veselīgs. Hurma ir bagātīgs ogļhidrātu avots, kā arī satur daudz šķiedrvielu, kas palīdz regulēt cukura līmeni organismā, turklāt hurma pat palīdz pat cīņā pret saaukstēšanos. Lūk, daži padomi, kas palīdzēs to izmantot efektīvi arī veselības uzlabošanā.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
Lasīt citas ziņas

Par hurmu tiešām var teikt, ka tas ir sezonāls auglis un veikalos pieejams tikai no oktobra beigām līdz februārim. Tā dzimtene meklējama Āzijā – Ķīnā. No turienes hurma sāka izplatīties Austrumāzijā un tālāk uz Japānu, un tikai 19. gadsimtā amerikāņu ģenerālis Metjū Perijs aizveda japāņu hurmas stādus uz Ziemeļameriku. Pamazām japāņu hurma sāka izplatīties pārējā pasaulē – Brazīlijā, Kaukāzā, Itālijā, Spānijā, Ēģiptē, Centrālajā un Dienvidamerikā. Šodien tā jau vairs nav viena veida hurma, bet gan dažādas šķirnes. Vairāk par hurmas šķirnēm un paveidiem lasiet šeit.

“Hurma ir vērtīgs minerālvielu avots – tajā ir nātrijs, kālijs, dzelzs, kalcijs, fosfors un vitamīni, galvenokārt C un B grupas. Hurma satur diezgan daudz balastvielu, tās neļauj pārāk ātri uzsūkties augļu cukuriem, tādējādi radot balansu un nekaitējot organismam. 100 grami hurmas satur no 70 – 100 kcal. Jo saldāka hurma, jo vairāk tajā kaloriju. Viena hurma sver no 300 līdz 500 gramiem, tātad vienā auglī ir vismaz 210 kcal (aptuveni tikpat, cik vienā banānā – 250 kcal vai lielā ābolā – 150 kcal),” skaidro Līga Balode, “OnPlate” uztura speciāliste.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pateicoties lielajam vitamīnu saturam, hurma ir ļoti noderīga imunitātes stiprināšanai. Regulāra hurmas lietošana uzturā ļaus atvairīt saaukstēšanos un dažādas ar auksto laiku saistītas saslimšanas, tostarp palīdzēs organismam cīņā ar gripas vīrusiem. “Ja tomēr gadās saķert nepatīkamu saaukstēšanās vīrusu, var samaisīt sulu, kas izspiesta no vienas hurmas, ar trīs ēdamkarotēm ūdens un ar šo šķīdumu skalot kaklu. Tas neļaus vairoties sliktajām baktērijām, mazinās sāpes kaklā un apturēs klepu,” pārbaudītu tautas medicīnas recepti iesaka laikrakstā “Latgales Laiks”.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.