Kompaktas cepeškrāsniņas, ja nav vietas lielai. Kas jāzina, pirms tādu iegādājas 0
Virtuvē nav vietas lielai iebūvējamajai cepeškrāsnij, tāpēc vēlētos zināt, kādas ir mazās elektriskās cepeškrāsniņas. Kas jāzina, izvēloties šo tehniku? INTA B. RĪGĀ
Mazo elektrisko cepeškrāsniņu izvēle veikalu plauktos nav liela. Izpētot piedāvājumu, jāsecina, ka lielās sadzīves tehnikas ražotājfirmas nav radījušas iebūvējamajām cepeškrāsnīm konkurētspējīgu modeli, jo minicepeškrāsnis tiek ražotas lielākoties Polijā, Čehijā un Slovākijā, firmu nosaukumi nav populāri.
Sildelementi – visvienkāršākie
Cepeškrāsniņas griestos un apakšā ir izvietoti visvienkāršākie spirālveida sildelementi. Svarīgi, lai tie būtu nosegti, jo nopilējuši tauki vai cits šķidrums uz atklāta sildelementa sāk pastiprināti dūmot un aiz tiem ir ļoti grūti iztīrīt. Daži ražotāji virs sildelementa ievietojuši speciālu pannu tauku savākšanai, kas jau ir labāks risinājums. Lietot un pēc tam iztīrīt daudz vieglāk ir krāsniņas, kam abi sildelementi paslēpti griestos un pamatnē.
Dažiem krāsniņu modeļiem augšpusē ir divi sildriņķi. Tās noder vasarnīcās, lauku mājās, kur tiek pavadītas brīvdienas un atvaļinājums, bet lietot ikdienā nav ērti. Lielākoties nav iespējams vienlaikus gatavot ēdienu uz sildriņķiem un cept krāsniņā, jo krāsns jauda ir pārāk maza.
Mīnuss – nevienmērīgi sadalīts siltums
Izpētot krāsniņas konstrukciju, var redzēt, ka sildelements izlocīts U burta veidā vai sastāv no diviem atsevišķiem stienīšiem. Tas nav vienlaidus iestrādāts pa visu apakšu un augšu, arī panna cepšanas procesā atrodas samērā tuvu, tāpēc karstums netiek vienmērīgi sadalīts un cepums vietām izcepas ātrāk, kamēr citur vēl ir jēls. Daļēji šo problēmu atrisina konvekcijas funkcija, kas nodrošina nepārtrauktu siltā gaisa cirkulāciju krāsns iekšpusē. Lai ēdiens nebūtu sauss un neapdegtu, jāizvēlas par +15…+20 °C zemāka temperatūra nekā parastajā režīmā. Lielajā cepeškrāsnī gatavota maltīte parasti ir sulīgāka un garšīgāka, tomēr saimnieces ir iemanījušās noregulēt temperatūru arī mazajās krāsniņās (parasti sāk ar augstāku temperatūru, bet pirms beigām to samazina par +20 °C) un spēj panākt teicamu rezultātu.
Mazās cepeškrāsniņas atšķiras: vienai stiprāk silda apakša, citai – kāda mala vai sāns. Diemžēl veikalā šo problēmu nevar pārbaudīt. Tas netraucē, cepot picu, arī pīrāgiem šo trūkumu var pieciest, bet plātsmaizēm jāatceras pannu ik pa laikam pagrozīt. Biskvītu un konditorejas izstrādājumus, kam cepšanas laikā nedrīkst virināt durtiņas, jo pat nelielu temperatūras svārstību dēļ tie sakrītas, pagatavot tādā krāsniņā nav iespējams.
Ietilpība un temperatūras režīmi
Viens no mainīgajiem lielumiem ir elektrisko cepeškrāsniņu ietilpība, ko mēra litros. Ja ir mazāk par 25 l, tas nozīmē, ka vienā reizē var izcept 4–6 pīrādziņus, bet 15 l krāsniņas paredzētas divu kvadrātveida tostermaižu cepšanai.
Salīdzinot dažādas ietilpības krāsniņas cenu ziņā, atšķirība nav būtiska – pārdesmit eiro, bet lietojot katrs litrs būs no svara. Visracionālākā ir 45–60 l ietilpība.
Maksimālā temperatūra lielākoties ir +230…+250 °C, zemākā iespējamā – +60…+100 °C, kas aktuāla, vien gatavojot čipsus, kaltējot ogas un augļus. Ja ierīces piedāvātā temperatūra neatbilst reālajai, krāsniņā var ielikt speciālu termometru. Taimeri var noregulēt uz 60–90 minūtēm, kas ir pilnībā pietiekami šādai mazai tehnikai.
Jauda visām lielākoties ir līdzīga: 1500–2000 W, dažiem modeļiem tā sasniedz 3000 W, ko visvairāk jūt krāsns uzsilšanas, nevis cepšanas laikā.
Lietošanas plusi un vilšanās
Ja pierasts lietot iebūvētās cepeškrāsnis, mazā tehnika var sagādāt vilšanos, jo pannas ir mazas un seklas, bieži apdeg ēdiena apakša. Savukārt, ja krāsniņa vairāk nepieciešama karstmaizīšu gatavošanai, saldētas picas atkausēšanai un cepšanai, gatavu izstrādājumu uzsildīšanai, maltītes pagatavošanai 1–2 cilvēkiem, iespējams, tā attaisnos gaidīto.
Dažiem modeļiem ir grila funkcija, bet veselu vistu tajā diezin vai izdosies izcept, jo traucē nelielā ietilpība. Pēc prakses var teikt, ka mazāko cepeškrāšņu grila mehānisms ar tik smagu un lielu gabalu nespēj tikt galā, ierīce pagurst un apstājas. Vismaz 45 l ietilpības krāsniņā vistu varbūt varētu pagatavot, bet skaisti grilēta teju visas krāsns platumā iespējama tikai reklāmās.
Pozitīva ir iespēja krāsniņu pārvietot, tā virtuvē neaizņem vietu, jo pārējā laikā var atrasties pieliekamajā.
UZZIŅA
• Daudzas krāsniņas cepšanas laikā ļoti sakarst, tāpēc jāuzmanās tām nepieskarties. Mazāks apdedzināšanās risks ir modeļiem ar dubulto stiklu.
• Salīdzinājumā ar parastajām cepeškrāsnīm minicepeškrāsnis ir vismaz trīsreiz lētākas, jo maksā 50–140 eiro.
• Lai gan teju visiem modeļiem ir kājiņas, apakša reizēm stipri sakarst un var atstāt uz galda dzeltenu plankumu. Jāpārdomā, uz kādas virsmas to novieto.