Koks piekāpjas plastmasai. Par virtuves dēlīšiem 0

Ieraduma, tradīciju vai citu apsvērumu dēļ daudzu latviešu virtuvēs dārzeņu, gaļas, zivju, maizes un citu pārtikas produktu griešanai izmanto koka dēlīšus. Turklāt pārsvarā vienu, nevis vairākus, kā to pieprasa higiēnas noteikumi. Ko vajadzētu zināt par šo svarīgo virtuves atribūtu?

Reklāma
Reklāma

Trīs dēlīši – minimums

Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Speciālisti iesaka iegādāties vismaz trīs virtuves dēlīšus, jo katram materiālam, no kā tos ražo, ir atšķirīgas īpašības – viens poraināks, otrs – blīvāks, trešais – trauslāks. Arī griežamie un smalcināmie pārtikas produkti atšķiras – vieni ir sulīgi, turklāt sula krāso, otri – ar spēcīgu aromātu, trešie savukārt jāsadala ar lielu spēku, tāpēc neizturīgs dēlītis šādu mehānisku iedarbību var pat neizturēt.

No higiēnas, lietošanas un kopšanas viedokļa, kā arī demokrātiskās cenas dēļ pašlaik līderi šajā segmentā ir plastmasas dēlīši. Savai saimniecībai esmu iegādājusies vairākus dažāda izmēra šī materiāla dēlīšus, lai tos varētu citu no cita atšķirt, jo viens kalpo dārzeņu un termiski neapstrādātu pārtikas produktu griešanai, otrs – maizei, trešais – jēlai gaļai un zivīm. Lai dēlīšus atšķirtu, tos var pirkt dažādās krāsās, piemēram, baltu, zilu, sarkanu vai dzeltenu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sabiedriskajā ēdināšanā, kur darbs ir intensīvs un ātrs, izmanto profesionālos plastikāta dēļus, kas papildus aprīkoti ar speciāliem stiprinājumiem, kas novērš slīdēšanu, nodrošinot stabilitāti. Tie ir trīs vai vairāk centimetru biezi, kas esot svarīgs parametrs, kad jāsadala vista vai kāds cits gaļas gabals.

Daudzi dod priekšroku profesionāliem virtuves dēlīšiem no plastmasas (tos iegādājos speciālizētajos veikalos bāriem, restorāniem un viesnīcām), jo tie ir biezāki un blīvāki nekā koka dēlīši, līdz ar to – stabilāki, ilgmūžīgāki, virsējā kārta nodilst lēnāk nekā tiem plastmasas dēlīšiem, kas nopērkami lielveikalos un ir tikai kādu puscentimetru biezi.

No šī materiāla ražoto mīnuss – diezgan ātri rodas iegriezumi, kā arī dārzeņu un augļu sula tos iekrāso. Plastmasas dēlīšus vajadzētu biežāk paturēt vieglā hlora šķīdumā, jo tas gan dezinficē, gan balina. Sulas atstātās pēdas var arī notīrīt ar citrona sulu vai etiķi. Savukārt mikroorganismi iet bojā, ja dēlīti (izņemot plastikāta) patur sakarsētā cepeškrāsnī. Bet pret iegriezumiem un švīkām līdzekļu nav, – kad to sarodas pārāk daudz, jāpērk jauns dēlītis.

Kopšana

Speciālisti norāda – kaut arī plastmasas dēlīši savu kvalitatīvo īpašību dēļ esot līderos, tas nenozīmē, ka vajadzētu atteikties no koka ražotajiem, vienīgi, tos lietojot, rūpīgāk jāievēro higiēnas prasības. Vēlams arī tos iegādāties no cietākas koksnes, piemēram, oša, kurš izceļas ar izturību, turklāt minimāli uzsūcot aromātus.

Mīkstas koksnes virtuves dēlīši nav ilgmūžīgi, jo to porās pastiprināti uzkrājas mitrums un pārtikas produktu daļiņas, tāpēc tā ir piemērota vide baktēriju vairošanās procesiem. Tāpat kokam piemīt īpatnība uzsūkt aromātus un krāsas, ātri rodas iegriezumi. Pēc katras lietošanas reizes, it īpaši, ja griezta jēla gaļa vai zivis, koka dēlītis ir jānomazgā ar karstu ūdeni, tam pievienojot trauku mazgāšanas līdzekli, jānoskalo un beigās jāpatur aukstā ūdenī. Noteikti arī rūpīgi jānosusina, bet jāuzglabā vietā, kur tas var kārtīgi izžūt. Jo uz sausas virsmas mikroorganismi ir mazāk aktīvi.

Reklāma
Reklāma

Lai pagarinātu koka dēlīša mūžu, daži to reizi mēnesī ieziežot ar lineļļu.

Izturīgi un mūsdienu higiēnas prasībām atbilstoši ir granīta dēļi. To pašu varot teikt par keramikas dēlīšiem, taču uz tiem nevar klapēt gaļu. Diezgan neatsperīga virsma esot stikla dēlīšiem, turklāt pa tiem griežot var paslīdēt nazis, tāpēc šiem izstrādājumam lielākoties esot dekoratīva funkcija – var izmantot, lai uz brokastu galda servētu sieru, kādu kūpinājumu vai maizi.

Dēlītis savu mūžu nokalpojis tad, kad tas ir deformējies – radušās plaisas, iedobumi, švīkas, uz tā kļūst grūti griezt un arī to kopt. Jebkura deformācija liek noprast – ir pienācis laiks mainīt.

SVARĪGI

• Virtuvē vajadzētu vismaz trīs dēlīšus – jēlas gaļas un zivju griešanai, maizes šķēlēšanai un dārzeņu smalcināšanai.

• Lai samazinātu mikroorganismu aktivitāti, uz viena dēlīša nedrīkst griezt svaigus un termiski apstrādātus produktus.

• Koka dēlīši labi uzsūc mitrumu un aromātus, ātri uzrodas iegriezumi, kur sāk vairoties mikroorganismi, tāpēc tie piemērotāki maizes un siera griešanai, nevis augļu, dārzeņu, svaigu zivju un gaļas apstrādei.

• Granīta dēļi ir ļoti izturīgi un smagi, tāpēc stabili turas uz darba virsmas. Vishigiēniskākie, jo neuzsūc mitrumu, aromātus, uz tiem nekrājas mikroorganismi, ir viegli kopt. Vienīgais mīnuss – dārgi.

• Rūdīta stikla dēlīši ir dekoratīvi un viegli kopjami, taču uz tiem nedrīkst klapēt gaļu un diezgan ātri notrulinās nau asmens.

• Plastmasas dēlīši ir higiēniskāki nekā no koka darinātie, neuzsūc mitrumu un aromātus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.