“KOK zupai burciņā cena bija 1,50 eiro, tagad pāri diviem eiro. Kas būs ziemā?” Gulbe skaidro, kāpēc pārtikas cenas tik zibenīgi pieaug 175
TV24 raidījumā “Uz līnījas” kāds lasītājs interesējās par straujo cenu kāpumu pārtikas precēm: “Cenas aug visai pārtikai, piemēram, “KOK” zupai burciņā cena bija 1,50 eiro, tagad pāri diviem eiro, un tā visām pārtikas precēm – tikai uz augšu! Kas būs ziemā?”
Uz šo skatītāja pausto viedokli un jautājumu TV24 raidījumā atbildēja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe, sakot, ka pagājušajā gadā mums Latvijā cenas bija “ļoti, ļoti augstas”, kad sākās karš Ukrainā un bija vēl Covid-19 pandēmijas ietekme. “Cenas aizgāja tik strauji uz augšu, kā sen nebija gājis,” tā komentāru iesāka Gulbe.
“Vispār ir jāsaprot, ka cenas nekad nav konstantas – tās iet uz augšu, uz leju! Kādu brīdi uz augšu, kādu uz leju. Tas ir normāls stāvoklis. Tātad pagājušajā gadā tās uzgāja uz augšu, un tad šā gada sākumā tās sāka samazināties. Pirmajā ceturknī tā bulta tiešām gāja uz leju… Bet šajā mirklī tas ir apstājies, un [cenas] stāv tā lēzeni – vairāk uz vietas stāv, es gribētu teikt,” skaidroja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja.
Gulbe norādīja, ka lielai daļai produkcijas cenas ir saglabājušās tajā zemajā līmenī. “Un nav tā, ka visiem produktiem cenas ir pakāpušās uz augšu. Ja paskatāmies saulespuķu eļļai cenu pret pagājušo gadu, tā [cena] ir nokritusi uz pusi vai pat vēl vairāk. Cukura cena ir samazinājusies, un tur ir vairāki produkti – olas, putnu gaļa ir palikuši lētāki, salīdzinot cenu pret pagājušo gadu,” uzskaitīja eksperte.
Taču ir arī produkti, kuru cenas šobrīd ir pieaugušas. “Ja paskatāmies uz olīveļļu, tad mēs redzam, ka tie ir vismaz 30% pret pagājušā gada augsto cenu. Tās cenas iet uz augšu un uz leju. Un kāpēc tā ir? Tur ir daudz objektīvu iemeslu. Ja pasaules biržās cenas ir pakāpušās uz augšu, kā piemēram, kakao, kam no 300 dolāriem tonnā ir uz 1000 [ASV dolāriem] aizgājis, tad ir skaidrs, ka kakao un šokolāde pie mums nebūs lētāka. Tur, kur cena ir pagājusi uz augšu, arī pie mums būs uz augšu,” skaidroja Gulbe TV24 raidījumā “Uz līnijas”.
Tāpat Gulbe sacīja, ka mums Latvijā veikalos ir daudz “saliktie produkti” jeb jau gatavie produkti, kam izejvielas nāk no visas pasaules.
“Loģistikas izmaksas ir būtiski pieaugušas, jo ir nemieri… Sarkanā jūra, kur vairs kuģi neiet cauri pa taisno no Āfrikas, Ķīnas, no kurienes nāk gan iepakojumi, gan dažādas sastāvdaļas un izejvielas. Kuģi iet apkārt veselam kontinentam. Tas nevar palikt lētāk! Tāpēc ir tādi diezgan daudz objektīvi iemesli, kāpēc dažiem produktiem tā cena ir augusi. Bet mēs arī algu gribam lielāku. Šogad minimālā alga ir lielāka, tad, protams, tas ietekmē un tas viss tā summējas, un tā “KOK” burciņa tā sanāk,” rezumēja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Gulbe, atbildot uz skatītāja jautājumu par novēroto cenu kāpumu pārtikas precēm.