Ko pievienot ievārījumam cukura vietā? 0
Lasītājs jautā: Labprāt gatavoju ievārījumus ar ievārījuma cukuru, jo to var likt uz pusi mazāk nekā parasto cukuru, kas, kā zināms, jo uzturā mazāk lietojams, jo labāk. Tomēr ievēroju, ka ievārījuma cukurā ir kālija sorbāts. Internetā atradu, ka šī e-viela var izraisīt alerģijas. Kādas vēl var būt šīs vielas nevēlamas īpašības? Kāds ļaunums mazāks – uz pusi vairāk parastā cukurniedru cukura vai šī, kur ir e-viela, bet ko var likt uz pusi mazāk. Tur ir arī citronskābe. Varbūt ir vēl kāds risinājums ievārījuma pagatavošanai? (izņemot saldēšanu, jo saldētavā vietas vairs nav)
“Cukurs ir spēcīgs konservants. Jo vairāk to pievieno, jo ilgāk var uzglabāt produktu. Protams, labāk būtu izvairīties no jebkādiem konservantiem. No otras puses, kālija sorbāts var izsaukt alerģiju. Ja ir šaubas par iespējamu alerģiju, tad iesaku ogas saldēt. Var nopirkt atsevišķu saldējamo kasti, kas nemaz nav tik dārga,” rekomendē dietoloģe Lolita Neimane.
“Ievārījuma cukurs ļauj būtiski samazināt cukura daudzumu, gatavojot ievārījumus. Taču to sastāvā ir pievienots konservants, kas var radīt ādas kairinājumu vai pastiprināt kādu alerģisku reakciju,” brīdina sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga. “Tamdēļ, ja tiek novērotas kādas alerģiskas reakcijas, iesaku dot priekšroku ievārījuma gatavošanai ar klasisko cukuru. Ievārījums izdodas gana labs arī tad, ja cukurs tiek likts mazāk, neņemot vērā proporciju 1:1. Vēl labs veids, kā saglabāt vasaras labumus ziemai, ir izkaltēt sezonālos augļus. Tie kļūst par sava veida uzturvielu koncentrātiem un ir īpaši vērtīgi aukstajā gada laikā.”