Ko nozīmē – izkausēt ūdens peldē? 3
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Ar šokolādi jārīkojas ļoti uzmanīgi. Kad iemanās, tās izkausēšana nesagādā problēmas, bet pirmajā reizē gan jāuzmanās.
Ja šokolāde tiks pārkarsēta, tā sadalīsies pa frakcijām, un cerētā produkta vietā būs taukaina ķēpa.
Gabaliņos salauzītu šokolādi liek karstumizturīgā bļodiņā (tai noteikti jābūt sausai). To uzmanīgi liek katliņā ar ūdeni. Jo sīkāk šokolāde tiks sasmalcināta, jo tā ātrāk izkusīs.
Karsē, bet neuzvāra! Ūdens sakarsīs un pakāpeniski sildot sāks kausēt šokolādi. To maisa. Jāuzmanās no tvaikiem, kas nāk gar bļodiņas malām, lai neapsvilinātu pirkstus.
Šokolādi atdzesē, un tad jau var pievienot garšvielas un izmantot kā mērci vai sākt veidot konfektes.
Nekādā gadījumā siltu šokolādi nepievieno tādiem kūstošiem produktiem kā sviests vai putukrējums, ja par to īpaši nav piekodināts receptē. Baltā šokolāde kūst zemākā temperatūrā. Ja šokolādi kausē jau kopā ar sviestu vai krējumu, var atļauties augstāku temperatūru, un masa visu laiku jāmaisa.