Kādu malku labāk kurināt kamīnā? 1
Lai kamīns kalpotu ilgi un nevainojami, lietojiet tikai labi izžāvētu malku, ar mitrumu ne vairāk par 20% (vēlams līdz 16%). Svaigi zāģētā kokā mitrums pārsniedz 60%. Ja malka ir mitra, vispirms aizkvēp stikls, ļoti palielinās CO un CO2 izmeši, kas piesārņo apkārtējo vidi.
Pirmā pazīme, kas liecina par nepareizu degšanu, ir tumši dūmi no skursteņa. Ja degšana notiek pareizi, dūmi no skursteņa praktiski nav redzami. Ja veļas balti dūmi, tas ir ūdens tvaiks. Ja pelēcīgi, tad ir sodrēju piejaukums, ogleklis, kas piesārņo atmosfēru.
Kamīnam vajadzētu izmantot tikai lapukoku malku. Labs ir alksnis, kas deg tīri, vienmērīgi un ilgi, dod labu karstumu. Bērza malka veido vairāk sodrēju. Ja ir labi izžāvēta oša vai ozola malka, var lietot arī to, bet – uzmanīgi, lai nepārkurinātu.
Viena pagale ozola būs gandrīz divas reizes smagāka nekā tāda paša izmēra alkšņa malka, tajā arī būs divas reizes vairāk enerģijas. Ozols ir 20–30% dārgāks par alksni, bet enerģiju iegūst par 50% vairāk.