Foto: Fotolia

Kādu malku labāk kurināt kamīnā? 1

Lai kamīns kalpotu ilgi un nevainojami, lietojiet tikai labi izžāvētu malku, ar mitrumu ne vairāk par 20% (vēlams līdz 16%). Svaigi zāģētā kokā mitrums pārsniedz 60%. Ja malka ir mitra, vispirms aizkvēp stikls, ļoti palielinās CO un CO2 izmeši, kas piesārņo apkārtējo vidi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Pirmā pazīme, kas liecina par nepareizu degšanu, ir tumši dūmi no skursteņa. Ja degšana notiek pareizi, dūmi no skursteņa praktiski nav redzami. Ja veļas balti dūmi, tas ir ūdens tvaiks. Ja pelēcīgi, tad ir sodrēju piejaukums, ogleklis, kas piesārņo atmosfēru.

Ja malkai ir palielināts mitrums, uzreiz tiek zaudēta enerģija, ko malka var atdot, un vajag vairāk malkas, lai iegūtu siltumu. Mitra malka gruzdēs, nedos siltumu un sabojās kamīna kurtuvi un skursteni.
CITI ŠOBRĪD LASA

Kamīnam vajadzētu izmantot tikai lapukoku malku. Labs ir alksnis, kas deg tīri, vienmērīgi un ilgi, dod labu karstumu. Bērza malka veido vairāk sodrēju. Ja ir labi izžāvēta oša vai ozola malka, var lietot arī to, bet – uzmanīgi, lai nepārkurinātu.

Viena pagale ozola būs gandrīz divas reizes smagāka nekā tāda paša izmēra alkšņa malka, tajā arī būs divas reizes vairāk enerģijas. Ozols ir 20–30% dārgāks par alksni, bet enerģiju iegūst par 50% vairāk.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.