Ko liecina jaunākie pētījumi par rapšu eļļu un tās īpašībām 2
Sirds un asinsvadu slimības (SAS) joprojām ir galvenais nāves cēlonis Latvijā. Tāpēc kardiologi aicina pievērst uzmanību profilaktiskiem pasākumiem, negaidot slimības simptomu parādīšanos.
Nozīmīgs SAS riska faktors ir liekais svars, kas pēc FINBALT pētījuma datiem novērojams gandrīz pusei Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Kā zināms, aptaukošanos tieši ietekmē uztura paradumi, it īpaši taukvielu izvēle. Tāpēc primārais uzdevums ir samazināt piesātināto tauku īpatsvaru uzturā, aizstājot to ar nepiesātinātajiem vai tā sauktajiem labajiem taukiem, kurus satur augu eļļas. Kardiologs Aivars Maskalāns norāda, ka svarīgs ir ne vien nepiesātināto taukskābju uzņemšanas daudzums, bet arī to savstarpējā attiecība. Vislabākais omega 6 taukskābju īpatsvars attiecībā pret omega 3 ir 2:1. Taču mūsu platuma grādos uzturā novērojams liels omega 3 taukskābju deficīts. Daudzi šo vērtīgo taukskābi cenšas uzņemt ar treknajām jūras zivīm, tomēr daudz vienkāršāk un efektīvāk omega 3 deficītu var kompensēt, uzturā iekļaujot rapšu eļļu. Tajā ir ideāla omega 3 un omega 6 proporcija, turklāt rapšu eļļā ir linolskābe (LA) un alfa-linolēnskābes (ALA), kuras cilvēka organisms pats nespēj sintezēt. Tieši ALA palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs, un pietiek ar 2 ēdamkarotēm rapšu eļļas, lai pilnībā apmierinātu cilvēka fizioloģisko vajadzību pēc (ALA).
Žurnāla Alternative Therapies in Health and Medicine veiktais pētījums liecina, ka ALA dažādos veidos samazina sirds un asinsvadu slimību risku, piemēram, uzlabo trombocītu darbību, novērš iekaisumus, normalizē augstu asinsspiedienu un palīdz novērst sirds aritmiju. Kaut arī zinātnieku novērojumi līdz šim ne vienmēr bijuši konsekventi, divos atsevišķos pētījumos pierādīts, ka ALA lietošana uzturā samazina išēmisko lēkmju atkārtošanos. Kādā citā pētījumā, kurš publicēts žurnālā The Journal of Nutrition, secināts, ka rapšu eļļa palīdz pret sirds aritmiju. Pētījums veikts ar žurkām, kurām 12 nedēļas pamatbarībai tika pievienotas dažādas augu eļļas – olīveļļa, rapšu eļļa, sojas sēklu eļļa un saulespuķu eļļa. Sirds aritmija tika ierosināta, nospiežot koronāro artēriju un tad atjaunojot asinsriti. Sirds apstāšanās, nāves un aritmijas gadījumi bija ievērojami retāki ar rapšu eļļu barotām žurkām, salīdzinot ar tām, kuru uzturā bija iekļautas citas eļļas. Miokarda fosfolipīdu taukskābju analīzē tika atklāts, ka rapšu eļļas lietošana sabalansēja omega 6 un omega 3 polinepiesātināto taukskābju proporciju. Pētījuma rezultāti arī apliecina, ka citu lipīdu avotu aizstāšana ar rapšu eļļu samazina išēmisko lēkmju risku, kas savukārt var novest pie dzīvībai bīstamās sirds aritmijas.
Nepiesātinātās taukskābes atbrīvo organismu no sliktā holesterīna. Tās labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, kā arī aknu darbību. Šīs taukskābes iedalās divās grupās – polinepiesātinātās un mononepiesātinātās. Polinepiesātinātās taukskābes ir neaizstājamās taukskābes un pazīstamas kā omega 3 un omega 6. Šīs taukskābes nodrošina pareizu nervu un smadzeņu šūnu attīstība. Savukārt mononepiesātinātās taukskābes samazina „sliktā” holesterīna daudzumu un paaugstina „labā” holesterīna līmeni. Mononepiesātinātās taukskābes pilda svarīgu lomu sirds slimību un aterosklerozes riska faktoru profilaksē un kavē otrā tipa diabēta veidošanos. Nepiesātinātās taukskābes visvairāk ir tādās augu eļļās kā rapšu, valriekstu, linsēklu.
Būtiski, ka rapšu eļļu uzturā var iekļaut gan svaigā, gan termiski apstrādātā veidā, jo tā nezaudē vērtīgās īpašības arī augstā temperatūrā. Tas nozīmē, ka, ievērojot veselīgu dzīvesveidu un regulāri pievienojot nedaudz eļļas ēdienam gatavošanas laikā, iespējams izvairīties pret iespējamu SAS risku nākotnē.
Sekojiet līdzi noderīgai un interesantai informācijai par veselīgu dzīvesveidu projekta “Iemīli rapšu eļļu” sociālo tīklu profilos Facebook, draugiem.lv vai projekta mājas lapā www.iemilirapsuellu.lv