Foto – Shutterstock.com

Ko izvēlēties – dabiskos vai ķīmiski radītos vitamīnus? 5 farmaceites padomi 0

Ar ko atšķiras dabiskie no sintētiskajiem vitamīniem?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas
Foto – Shutterstock


Iveta Lapiņa-Beroza, aptieku tīkla A Aptiekas farmaceite

CITI ŠOBRĪD LASA

Pavasaris ir laiks, kad visa daba atmostas pēc ziemas miega. Atšķirībā no augu valsts, cilvēki ir aktīvi arī visu ziemas periodu, kad mazāk saņemam nepieciešamos vitamīnus dabiskā veidā. Tādēļ arī pavasarī bieži izjūtam nogurumu, kuru cenšamies kompensēt ar dažādiem vitamīniem. Taču mūžam atklāts ir jautājums – ko izvēlēties – dabiskos vai ķīmiski radītos vitamīnus. Viennozīmīgas atbildes nav. Tikai visam jāzina mērs!

Dabiskos vitamīnus mēs uzņemam ar pilnvērtīgu un sabalansētu pārtiku, kas turklāt satur dažādus papildus elementus, kā minerālvielas un fermentus, kas palīdz efektīvāk pārstrādāt un vieglāk asimilēt vitamīnus un minerālvielas mūsu organismā. Gremošanas traktā dabīgie vitamīni uzsūcas tieši tik, cik nepieciešams organismam attiecīgajā brīdī, viss liekais caur nierēm un zarnu traktu tiek izvadīts no organisma laukā.

Savukārt, sintētiskie vitamīni tiek sintezēti laboratoriskos apstākļos, parasti, tā ir viena aktīva molekula, ko organisms izmanto kā dabīgā vitamīna aizvietotāju, turklāt ir iespējama vitamīnu pārdozēšana, kas var izpausties ar gremošanas trakta traucējumiem, kā slikta dūša, vemšana. Pavisam nedaudz aptieku plauktos ir dabīgi vitamīni, kas ir iegūti, ekstrahējot tos no augu valsts.

Te gan der atcerēties, ka arī pārtikas ražotāji pievieno sintētiskos vitamīnus gataviem pārtikas produktiem, ne tikai lai papildinātu produktu uzturvielu vērtību, bet arī lai uzlabotu to krāsu vai saglabātu tos ilgāk svaigus. Šobrīd zinātnieki strādā pie jaunu lauksaimniecības kultūru radīšanas, kas saturēs vairāk vitamīnu kā parastie sugas brāļi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.