Foto – Shutterstock

Esmu veģetāriete: Ko izmantot želatīna vietā? 0

Lasītāja jautā: “Esmu veģetāriete, tādēļ nevēlos izmantot pārtikas želatīnu. Vai saldajos ēdienos to veiksmīgi var aizvietot ar agaru?”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Atbild veselības centra Vivendi uztura speciāliste Liene Sondore: “Pārtikas želatīns tiek gatavots no dzīvnieku produktiem – cīpslām, plēvēm un kauliem. Kvalitatīvam želatīnam nav specifiskas garšas un smaržas, tas ir bezkrāsains. Taču, ja želatīns nav tik kvalitatīvs, tas var sabojāt ēdienu ar dzīvnieku valsts produktu piegaršu un smaržu.

Savukārt agars (agaragars) ir alternatīva želatīnam – augu valsts produkts, kas iegūts no sarkanajām jūras aļģēm. Tas ir ļoti sens, japāņi ar to jau pirms daudziem gadsimtiem iebiezināja miso zupu. Vērtīgi arī tas, ka agars sabiezē 35 grādos, tas sāk kust apmēram 85 grādos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Agaram nav specifiskas garšas un smaržas, tāpēc to var izmantot desertos, pudiņos un citos ēdienos. Noteikti jāizlasa produkta apraksts uz iepakojuma – kā agaru dozēt un recināt, jo tas mēdz atšķirties.

Kā zināms, želatīns nav piemērots skābiem augļiem un ogām, arī jogurta kūkām, jo skāba vide mazina želatīna recējošās īpašības. Var izlīdzēties, liekot vairāk, nekā norādīts receptē. Agars ir noturīgs pret augļu un ogu skābēm, un tā lielāks daudzums nav jāpievieno.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.