Ne tikai ogas un augļi, bet arī citi faktori – jāpiesargās ikvienam 10
Kā novērojusi farmaceite, ik gadu vasarā būtiski pieaug klientu sūdzības par paaugstinātu kuņģa skābes līmeni, jo šī ir sezona, kad biežāk un vairāk ēdam svaigus augļus, dārzeņus un ogas ar paaugstinātu skābes līmeni.
Lai gan sezonas produkti, nenoliedzami, ir ļoti veselīgi, “Apotheka” sertificētā farmaceite Ozoliņa iesaka īpašu piesardzību ievērot cilvēkiem, kuriem jau ir diagnosticēts gastroezofageālais reflukss jeb atvilnis un kuņģa čūla, kā arī vecākiem cilvēkiem, kuriem kuņģa gļotāda ir jutīgāka, tāpēc, ka ikdienā tiek lietoti dažādi medikamenti, piemēram, pretsāpju vai asinsspiedienu samazinošas zāles. Arī cukura diabēta slimniekiem nereti ir jutīgāks kuņģis. Savukārt cilvēkiem ar lieko svaru ir palielināts spiediens uz gremošanas traktu, kas veicina kuņģa skābes refluksu, bet grūtniecēm kuņģa skābes līmeni ietekmē gan hormonālās izmaiņas, gan dzemdes radītais spiediens uz kuņģi.
Papildus veselīgajiem sezonas produktiem vasarā tāpat saskaramies arī ar citiem faktoriem, kas ietekmē kuņģa veselību. Tā kā šai laikā biežāk rīkojam dažādus piknikus un ballītes, uzturā nereti arī biežāk lietojam dažādus saldumus un našķus, pikantus, treknus un grilētus ēdienus, dzeram alkoholiskus vai bezalkoholiskus gāzētus dzērienus. Visi šie produkti ietekmē kuņģa darbību un paaugstina kuņģa skābes līmeni. Turklāt karstā laikā pastiprināti svīstam un zaudējam vairāk ūdens – arī šis ir iemesls, kāpēc gremošanas traktā paaugstinās skābe. Šo faktoru dēļ farmaceite aicina ikvienu vasaras sezonā pievērst uzmanību kuņģa skābes līmenim un zināt, kā rīkoties, jūtot diskomfortu.