Ko iesākt, ja pēc ogu un augļu ēšanas dedzina kuņģi? 10
Vasaras ogu, augļu un dārzeņu sezona Latvijā ir ļoti īsa, un šai laikā tā vien kārojas tos saēsties pilnām saujām un nodrošināt tik nepieciešamo vitamīnu devu pirms rudens un ziemas sezonas. Šie produkti ir bagāti ne tikai ar vitamīniem, bet arī ar antioksidantiem un šķiedrvielām, tomēr ne visi tos drīkst baudīt pēc sirds patikas, jo šīs dabas veltes var radīt kairinājumu kuņģī, izraisot dedzināšanu un citus nepatīkamus simptomus. Turklāt vasaras sezonā nereti vairāk ēdam arī citus ēdienus, kas tāpat var negatīvi ietekmēt kuņģa darbību. Kādos gadījumos sezonas produkti jābauda piesardzīgi un vai, saskaroties ar kuņģa darbības traucējumiem, no tiem jāatsakās pavisam, tā portālam LA.LV stāsta aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.
„Dārza un meža ogas, svaigi augļi un dārzeņi ir ne tikai gardi, bet arī ļoti vērtīgi, jo spēj uzlabot gremošanu, palīdz uzturēt zarnu veselību un samazināt iekaisumu kuņģī. Diemžēl ne visiem cilvēkiem šo produktu ietekme uz vispārējo veselību ir tikai pozitīva, jo ogas, augļi un dārzeņi var palielināt skābes daudzumu kuņģī, radot dedzināšanas sajūtu, diskomfortu, vēdera pūšanos, smaguma sajūtu, grēmas un pat sliktu dūšu un caureju,” norāda sertificētā farmaceite Ozoliņa.
“Paaugstināts kuņģa skābes līmenis tāpat var veicināt arī citu kuņģa saslimšanu risku, piemēram, izraisīt peptiskās čūlas vai atvilni. Tāpēc, lietojot uzturā sezonas produktus, nepieciešams ievērot piesardzību. Siltajā laikā tāpat vairāk mēdzam patērēt arī citus ēdienus un dzērienus, kas negatīvi ietekmē gremošanas traktu, piemēram, grilētu vai ceptu gaļu un dažādus neveselīgus našķus,” piebilda Ozoliņa.