Ko dod biezputras ēšana no rītiem. Kā to pareizi vārīt? Un receptes! 4
Ko labu dod biezputra
Jau no bērnības mums tiek iemācīts, ka brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize un tai jābūt tik bagātinošai, lai pietiktu spēks visai dienai. Lai būtu drošs, ka brokastojot tiek uzņemtas visas nepieciešamās vielas, veselīgi iesākt dienu ar putras ēšanu. Tā kā biezputru izvēle ir ļoti plaša gan to garšas, gan pagatavošanas ziņā, katram iespējams piemeklēt savām vēlmēm atbilstošāko.
“Lai gan agrāk cilvēki neprata skaitīt kalorijas, tomēr viņi bija novērojuši, ka putra dod spēku gan apdarīt visus darbus, gan sagaidīt nākamo maltīti, kas nebija kalorijām tik bagāta kā tagad. Zināšanas mūsdienās atklāj daudz vērtīga par biezputrām un to nozīmi ēdienkartē. Tās sastāv no daudzām cilvēkam nepieciešamām vielām, kas atbild gan par mūsu pašsajūtu, gan organisma darbību,” stāsta Rimi gardēde un veselīga uztura māksliniece Inga Pūce.
Biezputru labās īpašības:
- uzlabo kuņģa darbību;
- šķiedrvielas neveicina izsalkumu;
- ciete nodrošina sāta sajūtu ilgtermiņā;
- dzelzs stiprina imunitāti un paaugstina fizisko izturību;
- magnijs regulē asinsspiedienu un palīdz uzveikt stresu;
- šķiedrvielas attīra organismu, liekot justies moži visas dienas garumā;
- cinks veicina brūču sadzīšanu un veicina normālu augļa attīstību grūtniecības laikā;
- graudaugos esošie B grupas vitamīni uzlabo ādas stāvokli un uzmundrina ķermeni un prātu.