Foto – Aija Geida

Ko darīt ar zaļajiem tomātiem? Iedvesmojošas receptes piedāvā “Praktiskais Latvietis 0

“Novācu zaļus tomātus, jo naktis aukstas, baidos, ka veidosies augļu puve. Ko ziemas krājumiem var pagatavot no zaļiem tomātiem?” IEVA MEDNE BAUSKĀ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

No zaļajiem tomātiem var vārīt ievārījumu kopā ar citronu, gatavot marinējumus, salātus vai lečo zupai.

Daļu tomātu noteikti jāmēģina nogatavināt. Var izmantot vecmāmiņu metodi – katru tomātu ietin avīzē, saliek kārtās lielās kastēs ar kartonu pa vidu un novieto vēsā, bet ne aukstā telpā. Tikai kastes ik nedēļu jāpārskata, jo pat viens bojāties sācis tomāts var stipri sabojāt krājumus. Dažos gados, lēnām gatavojoties, tomāti saglabājas līdz novembra vidum. Ja nav laika, avīzē var netīt, bet rūpīgi salikt kastēs vienā kārtā. Galvenais, lai tomāti nesaspiežas un nav salikti cits citam virsū.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ievārījums no zaļajiem tomātiem mazliet atgādina kivi. To gatavo, tomātus savārot ar cukuru attiecībā 1 : 1, vārīšanas beigās pievienojot citrona sulu (1 kg tomātu vajag lielu, sulīgu citrons). Garšas dažādošanai var pievienot citrusaugļa dzelteno miziņu. Ja tomāti nav sulīgi, vārīšanas sākumā kilogramam tomātu var pieliet glāzi ūdens.

Ziemā noderēs zupas sagatave. Ņem 2 kg zaļo tomātu, 1 kg burkānu, 0,5 kg sīpolu, 0,8 l tomātu mērces un 0,5 l eļļas. Burkānus sarīvē salmiņos, tomātus un sīpolus sagriež mazos gabaliņos. Vāra katlā, pievienojot eļļu, 2 ēdamkarotes cukura un tikpat daudz sāls. Vārīšanas beigās pielej tomātu mērci. Kad dārzeņi mīksti, pilda burkās, aizvāko un noliek vēsumā. Ziemā varēs ātri pagatavot zupu, ūdenī izvārot kartupeļu gabaliņus, pievienojot šo sagatavi, žāvētu gaļu un skābētus gurķus.

Līdzīga sagatave var būt picām, zupām un sautējumiem. Ņem 2,5 kg zaļo tomātu, 1 kg paprikas un 4–5 ķiploka daiviņas. Lielā pannā vienā kārtā apcep tomātu gabaliņus (tā, lai apcepas, nevis tikai izsutinās). Atsevišķi apcep papriku. Burkā kārtās liek tomātus, papriku un sakapātu ķiploku (ja grib asāku, var likt čili). Uzlej marinādi, ko gatavo no 1 l ūdens, 1 ēdamkarotes sāls, tikpat daudz cukura un 300 ml etiķa. Liek mazās burciņās, jo maisījums ir pikants, tā ēdienam nevajag daudz.

Marinēti zaļie tomāti ir laba piedeva gaļas ēdieniem. Tomātus sadursta ar zobu bakstāmo kociņu, lai miza neplaisā, un blanšē karstā ūdenī. Liek burkās, pievieno diļļu kātus, upeņu un ķiršu lapas, ja tās dārzā vēl saglabājušās, arī lauru lapu un kādu piparu graudiņu. Gatavo marinādi, 1 l ūdens pievienojot 1 ēdamkaroti sāls, tikpat daudz cukura un 2 ēdamkarotes etiķa. Visu uzvāra, uzlej tomātiem un aizvāko. Burkas nakti silti sasedz, bet no rīta novieto pagrabā. Garšas dažādošanai var pievienot ķiplokus, bet nav ieteicams likt mārrutku lapas vai sakni, jo glabājoties tomātiem rodas sīva garša.

Reklāma
Reklāma

UZZIŅA

Ja tomāti ir pavisam zaļi un cieti, proti, nav pat sākuši gatavoties un piebriest, iespējams, pagatavotajā ēdienā būs jūtams sīvums. Lai no tā izvairītos, tomāti jāblanšē. Lielā katlā ielej aukstu ūdeni un pieber ledus gabaliņus. Otrā katlā uzvāra ūdeni, tomātus ieliek caurdurī un 30 sekundes patur vārošajā ūdenī. Tad strauji atdzesē aukstajā ūdenī. Pēc tam tos nakti var pamērcēt sālsūdenī (1 l ūdens izmanto 2 ēdamkarotes sāls).

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.