Foto: Fotolia

Ko darīt ar apēsto olu čaumalām? 0

Lieldienu laikā pārtikā patērēto olu daudzums krietni vien pieaug. Tiek ēstas gan vārītas krāsotas olas, gan gatavoti dažādi ēdieni, kuru sastāvā noteikti ir olas. Bet kur nonāk olu čaumalas? Protams, atkritumos. Šopavasar izmēģini piecus veidus, kā čaumalas izmantot lietderīgi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

SAKŅU DĀRZAM
Organisko mēslojumu – kompostu gan pilsētas mazdārziņu, gan lauku sētu saimnieki iegūst no pārtikas atkritumiem, nezālēm, bet laukos – arī no kūtsmēsliem. Tam var pievienot arī sasmalcinātas olu čaumalas vai vēl labāk – uz olu čaumalām nostādinātu ūdeni. Šāds mēslojums būs ļoti labvēlīgs nākamajai ražai.
Olu čaumalas var arī sasmalcināt un vienkārši izkaisīt vagās un dobēs. Īpaši priecīgi par šādu papildmēslojumu būs tomāti, baklažāni un pipari, jo tiem bieži pietrūkst kalcija.

PUĶU MĪĻIEM
Visbiežāk puķu podu drenāža tiek veidota no sīkiem akmentiņiem un veikalos nopērkama keramzīta. Tomēr šim nolūkam var izmantot arī sasmalcinātas olu čaumalas – efekts būs līdzīgs, bet puķu pods svērs ievērojami mazāk. Čaumalu drenāža derēs visam gadam, to nomainīt ieteicams vien pie pavasara pārstādīšanas.
Jauno stādiņu diedzēšanai visbiežāk izmanto plastmasas trauciņus vai glāzītes, bet, pārstādot dēstu no šāda trauciņa zemē vai citā, lielākā traukā, tas var tikt traumēts. Savukārt, ja sēkliņu iesēj olu čaumalā, kur ievietots nedaudz zemes, pārstādīt uzdīgušo asniņu var ar visu čaumalu – tikai apakšpusē jāizdur caurums, lai augs varētu iesakņoties. Pēc tam par čaumalu var neuztraukties, tā kalpos par mēslojumu augošajam dēstam.

CITI ŠOBRĪD LASA

LAUKU SADZĪVEI
Ja dārzā ir slikti balansēta augsne, var gadīties, ka augi sāk nīkuļot. Visbiežāk augsne ir par skābu, un tad vasarnieki bieži lieto kaļķi, lai augsnes pH līmeni pazeminātu. Šim nolūkam labi derēs arī olu čaumalas.
Turklāt šāds veids būs arī nekaitīgāks.
Putnu barotavās graudiem var piejaukt sasmalcinātas čaumalas. Šāda barība būs ne vien barojoša, bet arī vērtīga. Arī mājputnu – vistu un zosu barošanai var izmantot olu čaumalu piedevu.
Izrādās, olu čaumalas lieliski atbaida gliemežus. Ja tas apsēdis kādu augu, atliek vien tā tuvumā nolikt paliela izmēra čaumalas – gliemezis pārvāksies citur.

VESELĪBAI
Olu čaumalas satur ļoti daudz kalcija, kas nāk par labu cilvēka veselībai. Tā vietā, lai pirktu uztura bagātinātājus, var izmantot paštaisītu olu čaumalu pulveri. Ja olas ir no pašu mājām vai zināmiem saimniekiem, tās pirms lietošanas nomazgā, bet pēc izlietošanas čaumalas noskalo vārošā ūdenī, izņem plēvītes, kārtīgi izžāvē un samaļ kafijas dzirnaviņās.
Veikala olas gan iesaka dezinficēt un apstrādāt nopietnāk: vārošā ūdenī vārīt 10 minūtes, pēc tam izžāvēt apmēram 12 stundas, tad ievietot cepeškrāsnī (20 °C) uz 10 minūtēm, lai čaumalas izžūst pilnībā. Pēc tam samaļ kafijas dzirnaviņās. Uzglabā slēgtā traukā, lai klāt netiek siltums un mitrums. Lieto pa vienai ēdamkarotei dienā, piejaucot kādam ēdienam.

SKAISTUMAM
Derēs čaumalas tikai no jēlām olām. Čaumalu izskalo, izņem plēvīti un uzklāj uz sejas. Tur, līdz plēvīte sāk nožūt. Āda kļūst maiga un gluda.

SVARĪGI!
Krāsoto olu čaumalas būs derīgas un nekaitīgas tikai tad, ja tās krāsotas, izmantojot dabiskos krāsošanas paņēmienus, nevis ķīmiskas krāsas. Vairāk labuma būs no nevārīto olu čaumalām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.