Pilngraudu auzu pārslu putra brokastīs ir veselīga un palīdz samazināt holesterīna līmeni.
Pilngraudu auzu pārslu putra brokastīs ir veselīga un palīdz samazināt holesterīna līmeni.
Foto – Shutterstock

“Klusais slepkava”: trīs produkti, ko eksperti iesaka cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni 0

Holesterīns ir ļoti svarīgs hormonu ražošanai un šūnu sieniņu veidošanai, taču pārmērīgs šīs taukvielas daudzums var izraisīt sirdslēkmes un insultu, raksta izdevums  “The Mirror”.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ko nedrīkst ēst no rīta: 8 ēdieni, kurus nevajadzētu ēst tukšā dūšā
FOTO. VDK “stukaču” kartotēkas un visiem labi zināmi vārdi: Ogrē smagās dzelzs durvis vērusi Lato Lapsas zemzemes ekspedīcija “Kolaboracionisms un kolaboracionisti”
VIDEO. Neatlaidība, precizitāte, risks! “Fūres” šoferis demonstrē meistarību Rīgas daudzdzīvokļu ēkas vārtrūmē 6
Lasīt citas ziņas

Paaugstināts holesterīna līmenis var izraisīt nopietnas sirds un asinsvadu sistēmas problēmas. Kad holesterīns uzkrājas artērijās, tas saistās ar asins sastāvdaļām, veidojot aplikumu, kas laika gaitā kavē asinsriti. Šiem taukaudu nosēdumiem plīstot, var veidoties trombi, kas savukārt var izraisīt sirdsdarbības traucējumus vai smadzeņu asinsrites traucējumus.

Visizplatītākie paaugstināta holesterīna līmeņa cēloņi ir nepareizs uzturs, liekais svars, fizisko aktivitāšu trūkums, smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana.
CITI ŠOBRĪD LASA

Augstu holesterīna līmeni, kas tiek dēvēts par “kluso slepkavu”, var novērst, palielinot  šķiedrvielām bagātu pārtikas produktu daudzumu uzturā.

Viens no efektīvākajiem dabiskajiem līdzekļiem cīņā ar paaugstinātu holesterīna līmeni ir auzas, norāda kardioloģe Elizabete  Klodasa.

Īpaši vērtīga ir to sastāvā esošā beta-glikāna šķiedrviela, kas aktīvi palīdz mazināt “sliktā” holesterīna līmeni asinīs. Auzas arī stabilizē  cukura līmeni asinīs, uzlabo gremošanas sistēmas darbību un sniedz ilgstošu sāta sajūtu.

Kardioloģe iesaka arī uzturā iekļaut  turku zirņus jeb aunazirņus.

“Tie satur kāliju un magniju, kas ir svarīgi asinsspiediena kontrolei. Vienā tasē aunazirņu ir gandrīz 15 grami olbaltumvielu, 12 grami šķiedrvielu un ceturtdaļa no dienas nepieciešamās dzelzs devas,”  eksperte skaidro.

Tiem, kas dienas laikā mēdz uzkost,   viņa iesaka izvēlēties mandeles, jo tās ir bagātas ar šķiedrvielām, olbaltumvielām un E vitamīnu.

Tāpat kardiologi  iesaka aizstāt piesātinātos taukus saturošus produktus – pārstrādāta gaļu,  konditorejas izstrādājumus, sviestu, krējumu un kokosriekstu eļļu –  ar nepiesātinātajiem taukiem bagātiem produktiem.

Piemēram, sviesta vietā labāk izvēlēties augu eļļas.

Tāpat ieteicams dot priekšroku liesai gaļai (vistai, trusim, tītaram), jūras zivīm, kā arī augu valsts alternatīvām, piemēram, lēcām vai sojai sarkanās gaļas vietā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.