“Klusais slepkava”: trīs produkti, ko eksperti iesaka cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni 0
Holesterīns ir ļoti svarīgs hormonu ražošanai un šūnu sieniņu veidošanai, taču pārmērīgs šīs taukvielas daudzums var izraisīt sirdslēkmes un insultu, raksta izdevums “The Mirror”.
Paaugstināts holesterīna līmenis var izraisīt nopietnas sirds un asinsvadu sistēmas problēmas. Kad holesterīns uzkrājas artērijās, tas saistās ar asins sastāvdaļām, veidojot aplikumu, kas laika gaitā kavē asinsriti. Šiem taukaudu nosēdumiem plīstot, var veidoties trombi, kas savukārt var izraisīt sirdsdarbības traucējumus vai smadzeņu asinsrites traucējumus.
Augstu holesterīna līmeni, kas tiek dēvēts par “kluso slepkavu”, var novērst, palielinot šķiedrvielām bagātu pārtikas produktu daudzumu uzturā.
Viens no efektīvākajiem dabiskajiem līdzekļiem cīņā ar paaugstinātu holesterīna līmeni ir auzas, norāda kardioloģe Elizabete Klodasa.
Īpaši vērtīga ir to sastāvā esošā beta-glikāna šķiedrviela, kas aktīvi palīdz mazināt “sliktā” holesterīna līmeni asinīs. Auzas arī stabilizē cukura līmeni asinīs, uzlabo gremošanas sistēmas darbību un sniedz ilgstošu sāta sajūtu.
“Tie satur kāliju un magniju, kas ir svarīgi asinsspiediena kontrolei. Vienā tasē aunazirņu ir gandrīz 15 grami olbaltumvielu, 12 grami šķiedrvielu un ceturtdaļa no dienas nepieciešamās dzelzs devas,” eksperte skaidro.
Tiem, kas dienas laikā mēdz uzkost, viņa iesaka izvēlēties mandeles, jo tās ir bagātas ar šķiedrvielām, olbaltumvielām un E vitamīnu.
Tāpat kardiologi iesaka aizstāt piesātinātos taukus saturošus produktus – pārstrādāta gaļu, konditorejas izstrādājumus, sviestu, krējumu un kokosriekstu eļļu – ar nepiesātinātajiem taukiem bagātiem produktiem.
Tāpat ieteicams dot priekšroku liesai gaļai (vistai, trusim, tītaram), jūras zivīm, kā arī augu valsts alternatīvām, piemēram, lēcām vai sojai sarkanās gaļas vietā.