Kļūdas, ko nepieļaut, izmantojot cepeškrāsni 0
Neatkarīgi no tā, vai jūs izmantojat cepeškrāsni, lai realizētu pasaulīgus kulināros šedevrus, vai arī lai uzsildītu saldētu picu, piekritīsiet – bez tās iztikt būtu visai grūti un neērti. Tāpēc noderēs zināt šos padomus, kā to izmantot pēc iespējas labāk un nekļūdoties.
Nepareizais plaukts
Daudzi pieļauj kļūdu, vienmēr cepot visus ēdienus cepeškrāsnī vienā un tanī pašā cepeškrāsns plauktā jeb līmenī. Taču, pat ja esat pietiekami uzkarsējis cepeškrāsni, temperatūra visā krāsnī nebūs precīzi vienāda.
Krāsns sildelementi parasti atrodas cepeškrāsns augšā vai apakšā, tāpēc ēdiena novietojums attiecīgā krāsns līmenī ir svarīgs. Piemēram, picu un dārzeņus vislabāk ir ievietot cepeškrāsns apakšā, lai picas apakšdaļa saņemtu lielāko karstumu.
Lazanju un sacepumus labāk gatavot cepeškrāsns augšējā plauktā, lai ēdiena virskārta iegūst zeltainu garoziņu. Cepumus un citus konditorejas izstrādājumus jācep cepeškrāsns vidū, lai nodrošinātu, ka tie izcepas vienmērīgi.
Grila režīms – bieds
Grilēšanas režīms biedē daudzus cilvēkus, jo tas diezgan ātri var sadedzināt ēdienu. Daudzi tāpēc izvairās to lietot vispār. Tomēr velti, jo tas ir ļoti ērts iestatījums, kas var padarīt jūsu ēdienu ļoti garšīgu un kraukšķīgu.
Ja vēlaties pilnvērtīgi un pārliecināti izmantot grila iestatījumu, vislabāk to labi iztestēt. Ieslēdziet cepeškrāsni grila režīmā un ievietojiet dažas maizes šķēles izklaidus pa cepamo plāti. Tas ļaus uzzināt, kurā krāsns segmentā ēdiens varētu apbrūnēt un izcepties visātrāk, kurā – lēnāk.
Vislabāk grilēt ēdienu pozīcijā, kurā karstums ir vislielākais (tajā, kurā maizes šķēle kļuva brūna un kraukšķīga visātrāk). Vēl viens padoms ir ik pa laikam neilgi paturēt cepeškrāsns durvis viegli pavērtas, lai uzkrātais tvaiks varētu izkļūt. Tas samazinās lieko mitrumu ēdienā.
Alumīnija folija
Netīrās krāsns tīrīšana nav tā iemīļotākā nodarbe, tāpēc daži mēdz izmantot triku, kas atbrīvo no šī nepatīkamā darba – ieklāj krāsns apakšā alumīnija foliju. Tomēr tā ir diezgan slikta ideja, jo folija bloķē un atstaro siltumu.
Tādējādi ēdiens netiek pareizi pagatavots, pastāv risks sabojāt krāsni un pat to aizdedzināt. Turklāt alumīnijs nav nemaz tik vēlams cilvēka organismam. Ilgstoši foliju pakļaujot lielam karstumam, alumīnijs var nonākt ēdienā.