Ekrānšāviņi no X

Vai ledājus var glābt? 16

Daži ir apņēmības pilni glābt to, kas palicis pāri. Piemēram, Šveices glaciologs Fēlikss Kellers un viņa inženieru komanda ir izstrādājuši kabeļu sistēmu, kas var pārstrādāt ledāja kušanas ūdeni, lai izveidotu atstarojošu sniega slāni, kas var aizsargāt Morterača ledāju.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Krimināls
“Lizuma pagastā 19.septembra rīts iesākās traģiski…” Skolas direktore līdzjūtības runā piemin māsu un brāli, kuri gāja bojā traģiskajā autoavārijā 17
Lasīt citas ziņas

Citi pētnieki arī meklē metodes, kā palēnināt kušanu. Daži slēpošanas kūrorti ir sākuši izmantot atstarojošo brezentu, ko sauc arī par ģeotekstilu, lai aizsargātu ledu no kušanas vasarā – tas ir ar neviennozīmīgiem rezultātiem.

Īpaši liela problēma ir mērogi. Piemēram, Šveices Aleča ledāja platība ir 78 kvadrātkilometri. Norvēģijas Jostedalsbrena, Eiropas lielākā ledāja, kūstošais ledus stiepjas vairāk nekā 500 kvadrātkilometru platībā. Lai gan sega nelielā platībā varētu atstarot pietiekami daudz saules gaismas, lai aizsargātu nelielu ledāja daļu, visa ledāja nelīdzenās virsmas noklāšana būtu ļoti sarežģīta un diezgan dārga.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pētījumā, kurā tika pētīti centieni apkarot ledāju kušanu Alpos, pētnieki secināja, ka būtu pārāk dārgi aizsargāt pasaules vairāk nekā 250 000 kvadrātkilometru kalnu ledājus, izmantojot šādas metodes.

Himalajos tika izveidotas tā sauktās ledus stupas, sava veida mini ledājs. Ziemā ūdens no augstkalnu pietekām ir sasalis un sakrājies. Šādi mākslīgā ledus uzkalni var palīdzēt labāk tikt galā ar ūdens trūkumu, ko izraisa ledāja atkāpšanās.

Blakus mini ledājam Tjanšaņas kalnos Kirgizstānā ciema iedzīvotāji ir izveidojuši mākslīgu ledāju, lai apgādātu ar ūdeni viņu sausuma skartās saimniecības. Tomēr zinātnieki uzskata, ka globālās sasilšanas dēļ šos mākslīgo mini ledājus piedzīvos tāds pats liktenis kā to milzīgos dabiskos brālēnus.

Vienīgais ilgtermiņa risinājums ir ātri un būtiski samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas. Bet pat tad, ja cilvēce spēs ierobežot globālo sasilšanu līdz 1,5 grādiem pēc Celsija, pētījumi prognozē, ka līdz šī gadsimta beigām puse no esošajiem ledājiem būs pazuduši.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.