Ekrānšāviņi no X

Kušanas rekords Alpos 16

Ledāji Eiropas Alpos pašlaik kūst ar arvien lielāku ātrumu. 2022. un 2023. gadā Šveices slēpošanas apgabalos ledāji zaudēja rekordlielus – 10% – no sava apjoma. Tas pats ledus daudzums, kas izkusa šajos divos gados, iepriekš bija pazudis 30 gadu laikā, no 1960. līdz 1990. gadam. Ledāja ledus zudums tikai 2% apmērā gadu iepriekš jau tika klasificēts kā “ekstrēms”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti
Krimināls
“Lizuma pagastā 19.septembra rīts iesākās traģiski…” Skolas direktore līdzjūtības runā piemin māsu un brāli, kuri gāja bojā traģiskajā autoavārijā 17
Lasīt citas ziņas

Šajā ledāju straujajā atkāpšanās vainojams ārkārtējs karstums, mazāk sniega un ilgstošas vasaras. 2022. gads bija karstākais gads Eiropā. 2023. un 2024. gadā karstā tendence ir turpinājusies, un abi gadi, visticamāk, būs siltākie visā pasaulē. Pētījumi liecina, ka cilvēka izraisītās klimata pārmaiņas ir galvenais ledāja paātrinātās atkāpšanās iemesls. Ja tas turpināsies, Šveices Alpu ledāji, piemēram, Morteračs, 40 gadu laikā zaudēs vairāk nekā 70% no sava apjoma.

Arī ledāji vairs nevar augt, ja tie zaudē savu aizsargājošo sniega segu, kas atstaro sauli. Tā vietā ledus kūst vēl ātrāk.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.