Foto no privātā arhīva

Klāt konservēšanas laiks: 3 lieliskas receptes, kas noderēs katrai saimniecei 3

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

Katrai saimniecei, kas tagad čakli liek burkās gurķus, tomātus un citas dārza veltes, gadu gaitā ir uzkrājusies pamatīga pieredze, konservu pagatavošanas receptes un arī vērtīgi padomi. Tie var noderēt gan pieredzējušām saimniecēm, gan iesācējām.

Pagrabs gandrīz piepildīts

Foto no privātā arhīva
CITI ŠOBRĪD LASA

Rūjieniete Guna Ķibere šovasar jau paguvusi burkās un burciņās salikt dārza labumus, lai ģimenei būtu pieejams daudzveidīgs konservējumu klāsts. Lai tos pagatavotu, izmantojusi gan jau labi zināmas receptes, gan izmēģinājusi ko jaunu. “Šajā gadā dārzā un siltumnīcā ienākusies bagāta gurķu, kabaču un tomātu raža. Tad nu meklēju jaunas garšas un idejas, lai to, kas izaudzis un netiek apēsts uzreiz, varētu sakonservēt ziemai,” stāsta Guna. “Atklāju, ka, tos pašus dārzeņus pārlejot ar dažādām marinādēm, var pagatavot atšķirīgus konservus. Ja palīgos ņem ogas un garšaugus, rezultāts ir pārsteidzošs.”

Ķiploks, mārrutki, baziliks, pētersīļi, čili, ērkšķogas, jāņogas, vīnogas, upeņu un piparmētras lapas – viss noder nelieliem konservēšanas eksperimentiem un lai atklātu jaunas garšas, uzsver rūjieniete. Savukārt medus, etiķis, sāls, cukurs, citronskābe, zaļie pipari, koriandrs, sinepju sēklas, ķimenes un pat rums noderēs, lai pagatavotu gardas un pikantas marinādes dārzeņiem. “Ļaujiet vaļu fantāzijai un nelielam garšas eksperimentam!” iedrošina Guna un piebilst, ka uz burciņām vajadzētu uzrakstīt konservējuma sastāvu, lai nākamajā gadā varētu atkārtot, ja kāda konservu versija iegaršojusies.

Gunas Ķiberes ieteiktās receptes

Dārzeņu asorti pikantā medus mērcē

Foto no privātā arhīva

Sastāvdaļas: 

• Dārzeņi (kabači, gurķi, burkāni, paprika, zaļi tomāti)
• 1 litrs silta ūdens (40–50 ºC)
• 1 glāze 9% galda etiķa
• 1 glāze cukura
• 100 ml olīveļļas
• 4 ēdamkarotes medus
• 3 ķiploka daiviņas
• 1 ēdamkarote sāls

Gatavošana:

Dārzeņus sagriež palielos gabalos, burkānus un papriku pirms likšanas burkās pavāra 5 minūtes, lai būtu mīkstāki.

Pagatavo marinādi: visas sastāvdaļas liek bļodā un maisa, līdz cukurs un sāls izšķīdis. Marināde nav jāvāra! Tad pārlej dārzeņiem, kas kopā ar garšvielām jau salikti burciņās. Burciņas bez vāciņiem novieto uz cepešpannas un liek cepeškrāsnī. Karsē 150 ºC aptuveni 30 minūtes (režīmā cep augša+apakša+ventilators). Pēc tam burciņas izņem no cepeškrāsns un aizvāko. Nogaida vismaz pāris dienu, lai marināde ievelkas dārzeņos. Tad var celt galdā.

Dārzeņiem papildus var pievienot gabaliņu čili, melnos piparus, lauru lapas, pētersīļus, seleriju, dilles, baziliku, ērkšķogas, vīnogas.

Konservēti gurķi 3 litru burkai

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• Gurķi
• Sauja diļļu
• 1 tējkarote sinepju sēklu
• 1 tējkarote melno piparu graudu
• 10 smaržīgo piparu
• 10 ķiršu lapu
• 6 upeņu lapas
• 2 lauru lapas
• 3 ķiploka daiviņas

Reklāma
Reklāma

Marinādei:

• 1 l silta ūdens
• 2 ēdamkarotes cukura
• 2 ēdamkarotes sāls
• 120 ml 9% galda etiķa

Gatavošana:

Gurķus rūpīgi nomazgā, nogriež abus galus un saliek burkās kopā ar garšvielām un garšaugiem. Burkas izmazgā, karsēt un slaucīt nevajag.

Pagatavo marinādi: siltam ūdenim pievieno sāli, cukuru un etiķi un maisa, līdz sāls un cukurs izkusis. Vārīt nevajag. Marinādi pārlej gurķiem tā, lai tie būtu pilnībā nosegti un burka būtu piepildīta līdz pašai augšai. Cepešpannā ieklāj cepampapīru un kārto burkas (bez vāciņiem!) tā, lai nesaskaras. Liek cepeškrāsnī un karsē 150 ºC aptuveni 45 minūtes (3 l burkas) vai 40 minūtes (1,5 un 2 l burkas). Kad gurķi burkā mainījuši krāsu, veic nelielu pārbaudi – atver cepeškrāsni un pieliek plaukstu pie burkas. Ja gribas atraut roku, gurķu burkas jāņem ārā. Uzskrūvē vāku, apgriež otrādi un ļauj atdzist. Pārsegt ar segu vai dvieli nav nepieciešams.

Izvēlas pašu dārzā izaugušo

Liela pieredze pavārmākslā ir Inetai Grēniņai – bijusi šefpavāre vairākos restorānos un arī vadījusi savu ēdināšanas iestādi. Šīs zināšanas lieti noder, gādājot ziemas krājumus savai ģimenei. “Pirmām kārtām sarūpēju gurķu konservus – tos gan marinēju, gan skābēju. Vāru ievārījumus, spiežu augļu un ogu sulas, gatavoju dažādus garšaugu maisījumus, kam pievienoju eļļu. Ar garšaugiem bagātinu arī sāli.”

Gatavojot aromatizētu sāli, Ineta ņem vērā katra auga garšas īpašības. “Esmu atklājusi, ka laba garšas saderība ir selerijai ar fenheli. Abus garšaugus izkaltēju malkas plīts cepeškrāsnī – man ir tāda iespēja, jo ar ģimeni dzīvoju lauku mājās Zemgalē, – samaļu kafijas dzirnaviņās, sajaucu ar rupjo sāli un lieku mazās burciņās. Šo aromatizēto sāli pievienoju zivju ēdieniem, zupām,” stāsta Ineta Grēniņa.

Ar kaltētu seleriju un fenheli aromatizētam sālim dažkārt pievieno arī kaltētas nātres. Šādu sāli uzbārstot, piemēram, ceptai olai, vienkārša maltīte iegūst jaunas garšas nianses.

Ineta arī sarūpējot daudz dažādu garšaugu maisījumu eļļā. Ja tiem pievieno dārzeņus, ir ko pielikt zupām, mērcēm, spageti. Var izmantot arī gaļas marinēšanai un ziešanai uz karstmaizītēm.

Pieredzējusī saimniece izstāsta, kā rīkojas, ja gurķi jāmarinē, bet pirmais diļļu sējums izmantots un otrais vēl nav pienācīgi izaudzis. Tad Ineta dilles aizstāj ar seleriju, kas jau ziedos. “Ņemu ziedošās selerijas ar visiem kātiem, upeņu un ķiršu lapas, ķiplokus, piparus un nedaudz koriandra galviņas ar sēklām. Gurķu marinādei mēdzu pievienot arī lupstāju, bet tad atsakos no koriandra sēklām. Lupstājs gurķiem piešķir īpašu garšu, šādi iemarinēti gurķi ir lieliska piedeva soļankai.”

Ineta arī nebaidās savienot it kā nesavienojamas lietas. Vārot ķiršu ievārījumu, tas palicis pāri. Izlēmusi pagatavot ķīseli. Lai tā vārīšanai nevajadzētu izmantot pliku ūdeni, paņēmusi pelašķu tēju. Saldais ķiršu ievārījums kopā ar pelašķu rūgtumiņu veidojis debeš­ķīgu garšas buķeti.

Inetas Grēniņas ieteiktās receptes!

Garšaugu maisījums eļļā

Foto no privātā arhīva

Sastāvdaļas:

• 500 g garšaugu (seleriju, fenheļu kāti, puravs, ķiploks)
• 1 ēdamkarote olīveļļas
• 1 tējkarote rupjā sāls

Gatavošana:

Sastāvdaļas ņem vienādās devās, tikai ķiploku pievieno mazāk. Ja maisījums paredzēts zupām, seleriju kātus ņem vairāk, bet fenheli mazāk.

Garšaugus (tiem jābūt svaigiem, bez bojājumiem!) sīki sagriež, uzber sāli, samaisa un liek burciņās. Pārlej ar eļļu, kas uzkarsēta līdz 45 ºC.

Garšaugu maisījumu liek mazās burciņās un uzglabā ledusskapī vai pagrabā.

Sāli var nepievienot, jo garšaugu maisījums labi uzglabāsies arī bez tā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.