Klāt kāpostu laiks! 3 receptes jaunām kāpostu garšas niansēm 0
Sautētus kāpostus vasarā diez vai kādam kārojas, taču gada aukstajos mēnešos tie bieži vien tiek celti galdā. Daudzās ģimenēs šis ēdiens ir neiztrūkstoša Ziemassvētku maltītes sastāvdaļa. Reizēm nevajag nemaz tik daudz pūļu, lai svaigu un skābētu kāpostu ēdieniem piešķirtu jaunas garšas nianses.
Svaigie – sāļos un saldos salātos
Ja tiek minēti svaigu kāpostu salāti, tūdaļ ienāk prātā rīvēti kāposti ar burkānu piedevu, taču ir daudz plašākas iespējas izmantot šo šķiedrvielām bagāto dārzeni.
• Sarīvē sarkano kāpostu, aplej ar verdošu ūdeni, ko uzreiz nokāš, pievieno vārītas vai konservētas pupiņas, cieti vārītu sakapātu olu, kapātu sīpolu, sāli un cukuru, maltus melnos piparus un nedaudz olīveļļas.
• Sarīvētam sarkanajam kāpostam pievieno sāli, sasmalcinātas ķimenes, nedaudz cukura, kubiņos sagrieztu kūpinātu šķiņķi un mazliet dzērveņu.
• Salātus arī var gatavot, ņemot uz pusēm baltos un sarkanos kāpostus. Tos sarīvē, pievieno sāli, mazliet citrona sulas, kubiņos sagrieztu skābētu gurķi, tomātu, kūpinātu šķiņķi, cieti vārītas olas un zaļumus.
• Kāpostus var izmantot arī saldajiem salātiem. Tos sagriež 1 x 1 cm gabaliņos, ar koka karoti vai stampiņu nedaudz saspaida, pievieno kubiņos sagrieztus banānus, bumbierus, kivi, dzērvenes vai brūklenes.
Piejauc mazliet medus. Ja vēlas, var papildināt ar sakultu skābo vai saldo krējumu.
Kāpostu, ābolu un ananasu salāti
Sastāvdaļas
• 1 neliela baltā kāpostgalva (ap 1,5 kg)
• 4 saldskābi āboli
• 600 g ananasu gabaliņu
mērcei:
• 250 ml paniņu
• 250 ml majonēzes
• 150 ml ābolu etiķa
• 2 tējkarotes sinepju pulvera
• sāls
Pagatavošana
Nemizotus ābolus sarīvē. Pievieno ananasu gabaliņus un lielā traukā samaisa ar ābolu masu.
Kāpostgalvu sasmalcina un pieliek augļiem.
Pagatavo paniņu mērci, sajaucot paniņas, majonēzi, ābolu etiķi, sinepju pulveri un sāli.
Mērci pārlej salātiem, samaisa un ļauj pāris stundu ievilkties.
Sautētu kāpostu versijas
Sautēti sarkanie kāposti ar brūklenēm un sarkanvīnu
Recepti iesaka Latvijas Pavāru kluba prezidente Svetlana Riškova
Sastāvdaļas
• 1 vidēja lieluma sarkanā kāpostgalva
• 200 g cūkas cauraudzīša
• 150 g saldētu brūkleņu
• 150 g sviesta
• 120 g brūnā cukura
• 120 ml sausā sarkanvīna
• 1–2 svaiga timiāna zariņi
• pipari, sāls
Pagatavošana
Katlā izkausē sviestu, pieber cukuru un maisa, līdz izveidojas viendabīga masa.
Pievieno sīki sagrieztu cūkas cauraudzīti un apcep.
Tad pieliek smalki sagrieztu kāpostu un sautē uz nelielas liesmas aptuveni 40 minūtes.
Pielej sarkanvīnu un turpina sautēt 15–20 minūtes.
Tad pievieno 1–2 timiāna zariņu lapiņas un 150 g saldētu brūkleņu. Pasautē.
Nobeigumā pieber sāli un piparus pēc garšas.
Sautētajiem kāpostiem ir saldskāba garša ar vieglu sarkanvīna noti.
Labi sader ar medījuma gaļu, pīles krūtiņu vai cūkas cepeti.
Sautēti skābēti kāposti ar auzu pārslām
Recepti iesaka kafejnīcas Kairi cafe līdzīpašniece Maija Kaire
Sastāvdaļas
• 1 kg skābētu kāpostu ar burkāniem
• 1 liels sīpols
• 2 ēdamkarotes auzu pārslu
• 6 ēdamkarotes cukura
• 1 ēdamkarote ķimeņu
• sviests
Pagatavošana
Uz pannas sviestā apgrauzdē 3 ēdamkarotes cukura, līdz tas karamelizējies.
Pievieno kubiņos sagrieztu sīpolu un cep, līdz kļūst caurspīdīgs.
Pieliek kāpostus ar visu sulu, pārlej ūdeni tā, lai kāposti netiktu nosegti.
Kad kāposti sāk vārīties, pieliek 3 ēdamkarotes cukura un 2 ēdamkarotes auzu pārslu.
Turpina sautēt vismaz pusotras stundas, palaikam apmaisot.
Pievienotās auzu pārslas sautētos kāpostus padara tumīgākus un krēmīgākus, tie veido viendabīgu masu, katrs kāpostiņš nav atsevišķi.
Klasika
Recepti iesaka restorāna Roof Bar-B-Q&Music šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs
Sastāvdaļas
• 2 kg skābētu kāpostu (es izvēlos saldākus)
• 0,7 kg burkānu
• 0,7 kg sīpolu
• 70 ml eļļas cepšanai
• 0,25 kg cukura (var arī brūno)
• 40 ml galda etiķa
• 3 lauru lapas
• 6 smaržīgie pipari
• 300 g kūpinātas gaļas
• sāls, cukurs
Pagatavošana
Burkānus un sīpolus nomizo, sīpolus sagriež pusapļos, burkānus sarīvē uz rupjas dārzeņu rīves, gaļu sagriež vidēji lielos kubiņos.
Uzkarsē katlu, kurā tiks gatavoti kāposti (priekšroku dodu lēzenam un platam katlam), ielej eļļu un apcep iepriekš sagatavotos dārzeņus, līdz tie kļūst zeltaini.
Paralēli pannā strauji apcep gaļu. To pievieno dārzeņiem, visu kārtīgi samaisa, tad pieliek kāpostus ar visu sulu (pērkot kāpostus, es palūdzu vēl atsevišķi skābēto kāpostu sulu, ko pēc tam izmantoju gatavošanā).
Samazina temperatūru no cepšanas uz lēnu sautēšanu. Pārlej kāpostus ar ūdeni un skābēto kāpostu sulu un sautē aptuveni 30 minūtes, katlam uzliekot vāku.
Kad šis laiks pagājis, uz pannas uzber cukuru un karamelizē. Pievieno kāpostiem (tad tie iegūs skaistu brūnu krāsu), pieliek arī lauru lapas, smaržīgos piparus un, ik pa laikam apmaisot, turpina sautēt 1–1,5 stundas.
Neilgi pirms gatavošanas beigām (apmēram 15 minūtes) pievieno pusotru sauju brūkleņu. Ja nevēlas kāpostos gaļas gabaliņus, sautējot var pievienot kūpinātas cūkas ādu vai kaulu.