“Vismaz spainīti sulu pavasarī katram vajadzētu izdzert!” Kas veselīgs slēpjas bērzu sulās? 4
Regīna Olševska, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Kad saldenās kļavu sulas tecināšana tuvojas beigām, nāk kārta spirdzinošajām bērzu sulām. To lielākā vērtība ir minerālvielas un citas bioloģiski aktīvas vielas, kas pavasarī dod kokiem enerģiju mosties no ziemas miega un raisīt pumpurus.
“Pavasarī katram vajadzētu izdzert pa spainītim sulas, lai izskalotu organismu no ziemā uzkrātiem sārņiem,” uzskata ārsts fitoterapeits Artūrs Tereško.
Gardas un veselīgas
“Mums garšo bērzu sula, jo tajā ir apmēram 2% cukura, tāpēc tā ir nedaudz salda. Bet, protams, sulā ir arī vērtīgas lietas. Bērzs caur saknēm no zemes paņem minerālvielas – kalciju, magniju, dzelzi, pats veido miecvielas, daudzas aminoskābes, vitamīnus, lai varētu plaukt pumpuri un veselīgas lapas. Mans ieteikums – sulu laikā dzeriet bērzu sulu tādā pašā daudzumā kā ikdienā ūdeni, tas dos jums enerģiju, spēku un prieku, uzlabos iekšējo orgānu darbību un atjaunos organismu,” saka Artūrs Tereško.
Svaigās bērzu sulās organismam vērtīgo vielu ir vairāk nekā raudzētās, tāpēc bērzu sulas, kamēr vien tas iespējams, vajadzētu lietot svaigā veidā. Ārstniecisko augu zinātāja Līga Reitere no Ventspils tās mēdz bagātināt ar upeņu pumpuriem un pirmajiem marta zaļumiem, ko var atrast dārzā, piemēram, mārsila vai timiāna lakstiem.
“Ja garšai liek sulā citrona šķēlīti, to nevajag tur ilgstoši peldināt. Kad šāds dzēriens kļūst miglains, tas veido organismā skābu vidi, kas veicina iekaisumu attīstību. Pareizi būtu mirkli pirms bērzu sulas lietošanas pievienot tai svaigu citrona sulu (tas rada sārmainu vidi). Tas pats attiecas arī uz dzeramo ūdeni,” viņa saka, piebilstot, ka šajā augšējo elpceļu vīrusu izplatības laikā būtu jādomā, kā radīt organismā sārmainu vidi, nevis to pārskābināt. Šī paša iemesla dēļ viņa nelieto arī raudzētas bērzu sulas.
“Ja bērzu sulu vēlas uzglabāt ilgākam laikam, manuprāt, to labāk saldēt, nevis raudzēt. Der arī atcerēties, ka salīdzinājumā ar svaigu vai līdz galam izraudzētu bērzu sulu ierūgusī ir mazāk vērtīga, tādēļ tādu gan nevajadzētu lietot,” domā Līga Reitere.
Savukārt fitoterapeits Artūrs Tereško uzsver, ka rūgšanu nodrošina bērzu sulā esošie cukuri un baktērijas, tādēļ nekas kaitīgs tas neesot. “Tieši otrādi – šis process varētu palīdzēt aktivizēt labās baktērijas arī zarnās,” viņš norāda.
Kas par daudz, tas par skādi
Līga Reitere atgādina, ka, piemēram, kļavu sula satur daudz dabisko cukuru, tādēļ, to dzerot, svarīgi ievērot samērīgumu, it īpaši tiem, kuri rūpējas par savu svaru vai slimo ar 2. tipa diabētu. Viņa uzskata, ka veselībai par labu nenāk arī pārmērīga bērzu sulas dzeršana, jo tā no organisma tiek izskaloti ne tikai sārņi, bet arī vērtīgas vielas, piemēram, nātrijs, kālijs, kalcijs.
“Arī bērzu sulu vajag dzert ar sāta sajūtu. Kāda jēga ņemt un ņemt, ja organisms to nevar izmantot, labāk lai paliek dabai. Turklāt, iegūstot bērzu sulas, ļoti svarīgi nenodarīt pāri arī kokam. Kaut ko no dabas ņemot, vienmēr jādomā par to, ko atstājam vietā,” viņa saka. Viņa pati bērza stumbrā ar naglu veido 1–3 šauras atveres, kurās ievieto kokteiļa salmiņus. Šādā veidā stundā savam patēriņam varot iegūt apmēram 0,5–1,5 l sulas.
Turklāt šāds caurums ātri aizaug ciet un stumbrā nepaliek rēta. Starp citu, akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajās teritorijās katrs iedzīvotājs bez maksas var izveidot vienu urbumu bērzā vai kļavā.
Artūrs Tereško apstiprina, ka arī bērzu sulu iespējams pārdozēt, tas īpaši attiecas uz cilvēkiem, kuriem ir nieru darbības traucējumi, piemēram, nieru mazspējas pacientiem no pārmērīgas sulas dzeršanas var sākties ķermeņa tūska.
“Arī tad, ja ir nierakmeņi, ar bērzu sulas dzeršanu nevajag pārcensties, jo šai sulai ir diurētiska iedarbība, tas nozīmē, ka, pastiprinoties liela daudzuma urīna plūsmai, nogulsnējušies akmentiņi var izkustēties no savas vietas un iesprūst urīnvadā. Tādā gadījumā sākas stipras sāpes, ko sauc par nieru koliku.
Savukārt, ja nierēs tikai sāk veidoties akmentiņi un to izmērs ir neliels, sulas dzeršana varētu palīdzēt tos izvadīt. Bet tam būs īslaicīgs efekts, jo pa īstam novērst nierakmeņu veidošanos var, tikai mainot diētu un novēršot varbūtēju nieru bļodiņu iekaisumu,” norāda ārsts. Viņa ieteikums – sulu laikā dzeramā ūdens vietā dzeriet bērzu sulu tādā pašā daudzumā kā ikdienā ūdeni, jo tas dos enerģiju, spēku un prieku, uzlabos iekšējo orgānu darbību un atjaunos organismu.
Ja pērk bērzu sulu
* Nelielos apjomos – līdz 300 l gada laikā – bērzu sulu var tirgot, nereģistrējoties Pārtikas un veterinārajā dienestā un dienests to nekontrolē.
* Svaigai nepasterizētai sulai var būt pievienotas rozīnes, augu daļas, cukurs, medus.
* Sulai jābūt iepildītai atbilstošā vienreizlietojamā iepakojumā vai tīros stikla traukos,
* Produkta marķējumā jānorāda sulai pievienotās sastāvdaļas, tilpums, derīguma termiņš, uzglabāšanas apstākļi un produkta ražotāja nosaukums vai vārds, uzvārds un adrese.
* Ražotājam jāveic arī pārdotās sulas uzskaite, norādot informāciju par produkta apjomu, ieguves vietu un laiku.
* Ja bērzu sulu tirgo veikalā, tiek reģistrēta informācija par produktu, tā apjomu, ieguves vietu, piegādes datumu un produktu ražotāju,
* Aizdomu vai sūdzību gadījumos pircējam ir tiesības tirdzniecības vietā pieprasīt informāciju par sulas ražotāju un sulas uzskaites dokumentus.