Ķiršu ievārījums. Saimnieces Dzidras Tilkas recepte 7
Ievārījums iegūst īpatnēju garšu, ja tam pievieno ķiršu kauliņu novārījumu. No ķiršiem izņemtos kauliņus uz tīra gluda dēļa ar āmuru sašķaida, ieber katlā, aplej ar nelielu ūdens daudzumu un vāra 10 minūtes. Novārījumu pielej ķiršu sulai, izšķīdina cukuru un uzvāra. Karstā sīrupā ieber ķiršus un vāra, kamēr ievārījums gatavs. Karstu iepilda burkās un aizvāko.
Ķiršu ievārījumu labāk vārīt no skābajiem ķiršiem.
Pagatavošana
Uz 1 kg ķiršu ņem 1,2–1,5 kg cukura. Ķiršus apber ar apmēram pusi vajadzīgā cukura. Pēc 3–4 stundām no ķiršiem būs atdalījusies sula.
Sulu salej katlā, pieber atlikušo cukuru un vāra. Tad sīrupā ieber ķiršus un vāra uz lēnas uguns 20–30 minūtes. Ja ievārījumu grib biezāku,
vāra 30 minūtes un ilgāk. Ķiršus nedrīkst vārīt ilgāk par 50–60 minūtēm, jo tad ievārījums zaudē skaisto, tumši sarkano krāsu un kļūst
brūngans.
Ievārījumu pilda burkās un aizvāko tāpat kā zemeņu vai aveņu ievārījumu.
Ja ķiršus vāra ar kauliņiem, vispirms gatavo cukura sīrupu: 1 litrā ūdens izšķīdina 1,5–1,8 kg cukura, iegūst apmēram 2 litrus sīrupa. Katram
kilogramam ķiršu vajadzīgs 1 litrs sīrupa.
Nomazgātos ķiršus un sīrupu liek katlā un uz lēnas uguns vāra 30–40 minūtes.
Ja gribam, lai ķiršu ievārījums būtu izskatīgāks, tas jāvāra 2 vai 3 paņēmienos ar 2–3 stundu pārtraukumu pēc katras vārīšanas.
Pārtraukumā sīrups iesūcas ķiršos, tie kļūst apaļāki un lielāki. Ievārījumu var gatavot arī no saldajiem ķiršiem, bet tas nebūs tik aromātisks un izskatīgs kā skābo ķiršu ievārījums.
Saldo ķiršu ievārījums
No saldajiem ķiršiem ievārījumu vāra bez kauliņiem.
Ķiršus nomazgā, izņem kauliņus un apber ar cukuru. Uz 1 kg ķiršu ņem 800 g cukura. Pēc 12 stundām no ķiršiem izdalījušos sulu ielej
katlā un uzvāra. 1 litram sulas pievieno 10–20 g citronskābes. Verdošā sulā ieber ķiršus un lēni vāra 25–30 minūtes.
Uz 1 litru ievārījuma pieber 0,1 g vanilīna, ja iespējams, ceturtdaļu vaniļas pāksts. Verdošo ievārījumu lej burkās, aizvāko, uzglabā vēsā, sausā vietā.