Kad uz ķiršogām nokļūst lietus, tās saplaisā un pūst.
Kad uz ķiršogām nokļūst lietus, tās saplaisā un pūst.
Foto – Timurs Subhankulovs

Ķirši – sāpošām locītavā, podagrai un labam miegam. Der viss no ķiršu koka! 0

Vasaru iezvana daudzkrāsu ķiršogas. Aicinošs gardums gan ļaudīm, gan putniem. Veselības sargs un saimnieču prieks. Romantiķu nebeidzamais pārsteigums: mīļā, tev lūpas kā saulē pietvīkuši ķirši.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Var teikt gandrīz tā: lai uz kuru pusi sāktu gāzelēties veselība, ķirši palīdz to saukt pie kārtības. Var palīdzēt mazināt sāpes, klepu un elpceļu vainas, atvairīt artrītu un podagru, normalizēt vielmaiņu, uzlabot asinsriti un asins sastāvu. Tajos esošās vielas labi ietekmē sirdi un redzi. Tik plašu iedarbības loku nodrošina bagātīgais vitamīnu un minerālvielu klāsts – beta karotīna vien ķiršos ir daudzkārt vairāk nekā zemenēs. Svarīgi arī, ka ķirši aktivē melatonīna veidošanos organismā. Tas nav tikai miega hormons, bet arī līdzsvarota diennakts ritma nodrošinātājs un līdz ar to – iedarbīgs pretnovecošanās līdzeklis. Un kur vēl tievētāju prieks, jo šajos augļos maz kaloriju, toties daudz antioksidantu un organismam tik vajadzīgā strukturētā ūdens.

Pārliecinies tūlīt – labs

Ķirškoka plašā piedāvājuma dāsnākā daļa – augļi, gan saldi, gan skābi. Gan agrie, gan vēlīnie.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Skābie ķirši ir labs sāpošu locītavu dakteris. Lai iedarbība būtu maigāka, tos ieteicams ēst kopā ar pienu.

* Sauja ķiršu pirms gulētiešanas raisa ciešu, spirdzinošu miegu. Ja ir vēlēšanās, arī labu seksu, jo ķiršēdājiem spēcinās potence.

* Ķiršogas – viegls caurejas līdzeklis pret hronisku vēdera aizcietējumu.

* Ja vasaras svelmē gadījies saķert kakla sāpes, iedarbīgi palīdz svaigi spiesta ķiršu sula vai ogas ar saldējumu.

* Ja moka podagra vai ir slieksme uz akmeņu veidošanos urīnceļos, jāēd ķirši un vismaz daļa no tiem – ar visām sēklām (kauliņiem). Jā, tie satur arī nedaudz zilskābes, kas ir inde, taču svaigā veidā vai kopā ar ievārījumu vai kompotu apēst tik daudz kauliņu, lai rastos kaitējums veselībai, ir gandrīz neiespējami.

* Pret paaugstinātu nervozitāti der augļu novārījums.

Ēdot ķiršus vai gatavojot tos glabāšanai, kātiņus prom mest nevajag.

* Ķiršu kātiņu novārījums – elpceļu iekaisuma mazināšanai, pastiprinātas asiņošanas novēršanai mēnešreižu laikā, arī kā diurētisks prettūskas līdzeklis: uz glāzi ūdens ņem 10 gramus drogas, pavāra 15 minūtes, nokāš, dienā gaitā lēni izmalko.

Ķiršu laiks ir īss, un ražas nosargāšanā vienmēr jābūt gatavībā konkurēt ar putniem. Strazdu baram pietiek ar piecminūšu vizīti, lai augļu smaguma vietā vējā šūpotos tukši zari. Tāpēc – ja ogas gatavas, pa virtuvi jāpagrozās mazliet ilgāk, lai izaugušo labumu sarūpētu uzglabāšanai. Ķiršus var saldēt, žāvēt – gan atsevišķi, gan kā sukādes –, spiest sulā, likt kompotā, gatavot ievārījumu, želeju. Šis auglis ir izcils jebkurā izpildījumā.

Reklāma
Reklāma

* Ķirši savā sulā: 5 kilogrami ogu, kilograms cukura. Vispirms 3 kilogramiem ogu izņem kauliņus, apber ar cukuru un mazliet noslogo, lai labāk izvelkas sula. Otrā dienā tīrās burkās saliek 2 kilogramus ogu, uzlej radušos sulu un 80 līdz 85 grādu temperatūrā pasterizē – puslitra burkas karsē 45 minūtes, litrīgās ilgāk. Notecinātās ogas var apbārstīt ar cukuru un izžāvēt. Vai likt saldētavā.

* Pārstaigājot dārzu pēc ražas novākšanas, dažkārt redzams, ka pie daudzu koku stumbriem saradušies jaunie dzinumi – lielisks papildinājums pirtsslotai.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.