Ķirbju maize ar eļļu 0
Izspiestās ķirbju eļļas krāsa ir no tumši zaļas līdz sarkanbrūnai. Eļļai piedēvē arī ārstnieciskas īpašības: tā pazemina holesterīna līmeni, normalizē vielmaiņu, palīdz pret aptaukošanos un herpesvīrusu, aknu cirozi un gastrītu, kā arī sirdsslimībām. Tieši ar tādiem pašiem panākumiem to lieto kosmētikā – āda kļūst elastīga, un tik ātri neveidojas grumbas.
Tomēr vislabāk eļļu lietot kulinārijā. Ar šo ķirbju sēklu brīnumu garšos pat vienkārša salātu lapa un sausa maize. Biezo, aromātisko eļļu ar riekstaino garšu pievieno gan salātiem un zupām, gan sautējumiem un brokastu putrām. Tā vienlīdz labi papildina gan zivju un gaļas ēdienus, gan saldos desertus un augļu salātus. Ķirbju sēklu eļļa lieliski iederēsies arī pesto, čatnijā un pat brokastu muslī.
Eļļa var uzglabāt tumšā vietā neatvērtā veidā deviņus mēnešus. Pēc atvēršanas tā jāizlieto pēc iespējas ātrāk, jo ar katru atvēršanas reizi tā zaudē daļu no savas īpašās garšas.
Sastāvdaļas
• 0,5 kg miltu
• 30 g rauga vai 15 g (viena paciņa) sausā rauga
• glāze piena
• 2 ēdamkarotes sezama sēklu
• 3 ēdamkarotes ķirbju sēklu eļļas
• 1 tējkarote koriandra vai fenheļa (sausās garšvielas)
• sāls
Pagatavošana.
Miltus iesijā lielā bļodā, pieber sezama un ķirbju sēklas, koriandru vai fenheli. Miltu bedrītē ielej siltā pienā izšķīdinātu raugu. Visu samaisa putriņā un liek siltumā uzrūgt (15 minūtes).
Tad pievieno ķirbju eļļu un mazliet sāls. Cītīgi mīca, līdz mīkla atlec no bļodas malām un rokām. Pārkaisa ar miltiem, sasedz un liek rūgt apmēram stundu. Mīkla būs gatava, ja būs palielinājusies 2–3 reizes. Veido mazus maizes klaipiņus, pārsmērē ar olu un cep +220 °C aptuveni 30 minūtes.
Vislabāk maize garšos dienu pēc izcepšanas.