
“Ķirbjaugi” 0
Nākusi klajā augusta LA Tematiskā avīze – “Ķirbjaugi”, kas pēc lasītāju pieprasījuma atkal pievēršas ķirbim un tā radiniekiem. Ķirbis pie mums kļuvis gandrīz vai par nacionālo dārzeni – gan sava izskata milzīgās daudzveidības, gan izcili vērtīgo dziedniecisko īpašību dēļ.
Ķirbjaugus Latvijā audzē galvenokārt dārzeņkopības amatieri, mazdārziņu saimnieki, tāpēc katrs auglis tiek izlolots. Tiek meklētas jaunas šķirnes, tās mainītas ar domubiedriem, ķirbju saime tā visu laiku iet plašumā. Jaunajā izdevumā aprakstītas visdažādākās ķirbju formas, kabači un cukini, patisoni, melones un melongurķi, īpatnējas gurķu formas, lagenārijas, kavbūži, pepino, momordikas, lufas utt. Visa šī lielā dažādība raksturota un attēlota, kā arī sniegti agrotehniski padomi – par audzēšanu, slimību apkarošanu, potēšanu, uzglabāšanu un ēdienu sagatavošanu.
Izdevuma autore ir žurnāliste Līga Zītara, kura jau iepriekš daudz rakstījusi gan par dārzeņiem un veselības augiem, gan veselīgu dzīvesveidu.
Lauku Avīzes Tematiskā Avīze, 2012. gads, nr. 8, 64 lpp., cena Ls 0,95.