Ķirbja biezzupa.
Ķirbja biezzupa.
Foto: Shutterstock

5 kārdinoši ēdieni no ķirbja: no zupiņas līdz desertam 0

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
7 iemesli, kāpēc jūs nespējat zaudēt svaru pat, ja pārtiekat tikai no vienas salāta lapas
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
Lasīt citas ziņas

Rudens bija dāsns – ķirbji cits pie cita sarindoti uz skapjaugšas. Pārbaudiet gan, vai kāds nav sācis bojāties! Nevajag taupīt – griežam ķirbi, lai svētdiena ir ķirbju diena, dalām to kaimiņiem un draugiem. Ja reiz ir tik daudz ķirbja, var arī paeksperimentēt.

Ķirbja zupa ar apelsīniem

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 500 g ķirbja mīkstuma

• 2–3 kartupeļi

• 1 sīpols

• 1 ķiploka daiviņa

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 1 tējkarote rīvētas ingvera saknes

• 100 g baltvīna

• 300 ml apelsīnu sulas

• 300 g dārzeņu buljona

• 100 g saldā krējuma

• sāls, malti melnie pipari

• rīvēts muskatrieksts

Pagatavošana:

CITI ŠOBRĪD LASA

Nomizo kartupeļus un sagriež kubiņos. Ķirbja mīkstumu sagriež gabaliņos. Sīpolu sīki sagriež, ķiploka daiviņu izspiež ķiploku spiedē un apcep uz pannas sviestā. Pievieno katliņā pie kartupeļiem un ķirbjiem. Pieliek rīvēto ingveru, samaisa, apcep un pielej baltvīnu, apelsīnu sulu, buljonu un vāra 30 minūtes.

Sablendē, pielej saldo krējumu, pēc garšas pieber sāli, piparus un muskatriekstu.

Pasniedzot pārkaisa ar ķirbju sēkliņām un zaļumiem.

Ķirbju krēmzupa

Sastāvdaļas:

• 500 g ķirbja mīkstuma

• 1 sīpols

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 700 g buljona

• sāls, malti melnie pipari

• lauru lapa

• 4 baltmaizes šķēles

• 2 ēdamkarotes sviesta

• 2 ķiploka daiviņas

• 200 g piena

• 3 ēdamkarotes ķirbju eļļas

• 4 ēdamkarotes skābā krējuma

• rīvēts muskatrieksts

Pagatavošana:

Ķirbi sagriež gabaliņos, sīpolu sasmalcina. Uz pannas augu eļļā pasautē sīpolus, pievieno ķirbi un sutina vēl kādas 5 minūtes. Liek katlā, pielej buljonu un vāra 20 minūtes.

Baltmaizes šķēles sagriež kubiņos. Ķiploka daiviņas saspiež ķiploku spiedē. Pannā uzkarsē eļļu, pievieno ķiploku un tad apcep maizes kubiņus.

No zupas izņem lauru lapu, sablendē, pievieno pienu un uzkarsē līdz pirmajam burbulim.

Pasniedzot iepilina ķirbju eļļu, pieliek krējumu un uzkaisa grauzdiņus.

Zirņu zupa ar ķirbjiem

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 400 g ķirbja mīkstuma

• 200 g šķelto zirņu

• 300 g žāvētu ribiņu

• 1 sīpols

• 1 ķiploka daiviņa

• 1 ēdamkarotes sviesta

• 600 ml buljona

Pagatavošana: 

Zirņus iemērc uz nakti. Ribiņas sagriež gabaliņos. Sīpolus notīra un sīki sagriež, sasmalcina ķiploka daiviņu.

Katliņā izkausē sviestu un apcep sīpolus, pievieno ķiploku. Sietā notecina zirņus. Tos liek katlā, pievieno ribiņas, pielej 200 ml buljona un vāra 30–40 minūtes, pakāpeniski pievienojot atlikušo buljonu.

Pieliek kubiņos sagrieztu ķirbi un vāra vēl kādas 15 minūtes.

Ja žāvētās ribiņas ir gana sāļas un pikantas, nekādas garšvielas nevajadzēs. Ja šķiet, ka pietrūkst asumiņa, pievieno sāli, piparus, čili.

Asā vista ar ķirbi

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 4 vistu stilbiņi

• 500 g ķirbja

• 1 sīpols

• 3 ēdamkarotes eļļas

• sāls, malti melnie pipari

• 200 ml vistas buljona

• 40 g olīvu (bez kauliņiem)

• 1 ēdamkarote medus

• 1 ēdamkarote citrona sulas

• 1 ēdamkarote pētersīļu zaļumu

• šķipsniņa čili pulvera

Pagatavošana:

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C. Vistas stilbiņus nomazgā, nosusina. Ķirbi sagriež kubiņos, sīpolus sīki sagriež. Dziļākā pannā vai cepamtraukā ielej olīveļļu, ieliek vistu stilbiņus, sīpolus un ķirbja gabaliņus, uzkaisa sāli un piparus, pārlej buljonu (vai ūdeni) un liek cepeškrāsnī uz 25 minūtēm. Laiku pa laikam uzlej šķidrumu un stilbiņus apgriež.

Reklāma
Reklāma

Medu sajauc ar citrona sulu, čili pipariem un pētersīļiem.

No sautējuma izņem vistu stilbiņus. Tiem uzlej mērci, uzber olīvas un liek cepeškrāsnī vēl uz kādām 15 minūtēm.

Ķirbja deserts

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 300 g ķirbja mīkstuma

• 2 apelsīni (miziņas un sula)

• 1 ābols

• 3 ēdamkarotes medus

• 100 g saldā krējuma

• 50 g valriekstu

• ⅓ tējkarotes malta kanēļa

• piparmētras lapiņas dekorēšanai

Pagatavošana:

Gan ķirbi, gan ābolu sagriež gabaliņos un liek katliņā. Pievieno medu, rīvēto apelsīnu miziņu un sulu, kanēli. Pasautē gandrīz 7 minūtes, neļaujot piedegt. Kad sautējums mazliet atdzisis, sablendē un liek deserta trauciņos. Uz pāris stundām saldēdienu ieliek ledusskapī.

Pasniedzot pārkaisa sadrupinātus riekstus, uzliek karoti saldā krējuma un kā punktu uz “i” – piparmētras lapiņu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.