Eksperimenti turpinās 3
Pārdošanai un stādīšanai paredzētos ķiplokus līdz rudenim liek kastēs un uznes šķūņaugšā. Svarīgi, lai telpā būtu laba ventilācija. Tāpat ķiplokus nevajag likt kastēs vairākās kārtās. Tie, kas būs apakšā, sāks bojāties.
Ziemā Sintija ķiplokus glabā telpā blakus kurtuvei, bet Inese – pagrabā. Optimāla ir +2…+ 6 °C gaisa temperatūra. Ikdienas lietošanai vislabāk glabāt speciāli šim nolūkam izgatavotā māla traukā ar caurumiņiem. Māls palīdz saglabāt auga dabisko mitrumu, bet caurumiņi nodrošina ventilāciju, lai ķiploki neizžūtu vai nesāktu pūt. Pēc Ineses un Sintijas ierosinājuma šādus traukus ražo Raunas ceplī.
Nelielu daudzumu var uzglabāt, sapītus bizē vai glīti sasietus pušķī. Rudenī tādi nopērkami arī “Latvijas ķiploka” veikalā, un cilvēki tos bieži dāvina draugiem puķu vietā. Skaisti, veselīgi un garšīgi!
Kopš šā gada pavasara nelielā ķiploku produktu ražotne atrodas Raunas centrā, kādreizējā aptiekas ēkā. – Šeit jau vairāk nekā 100 gadu dzīvojuši cilvēki, kuriem rūpējusi citu veselība. Priecājamies, ka mēs to varam darīt ar videi un cilvēkam draudzīgām metodēm, – saka Sintija.
“Latvijas ķiploka” saimnieces secinājušas – kopš viņas intensīvi nodarbojas ar ķiploku pārstrādi, gandrīz nav slimojušas… Zinātnieki ķiplokos konstatējuši ap 400 vērtīgu vielu, arī tādas, kas aizkavē vēža šūnu veidošanos. Tāpēc abas gatavas eksperimentēt vēl un vēl, lai savu produktu atrastu katrs pircējs. Dažas receptes, līdz sasniegts vēlamais rezultāts un produkts ieviests ražošanā, mainītas sešas un pat septiņas reizes. Taču Inesei un Sintijai pacietības netrūkst.