Ķiploku aromāts 0
Ķiploks satur simtiem vielu, kas ir vērtīgas cilvēka veselībai, tostarp selēnu, kas aizkavē novecošanos. Ārstnieciska efekta nodrošināšanai iesaka dienā apēst vismaz trīs daiviņas, tomēr daudzus biedē fakts, ka šī sīpolu dzimtas auga piekritēji slikti ož. Kā vājināt ķiploka aromātu?
• Visvieglāk – uzēdot biezpienu, ābolu, uzdzerot pienu, pakošļājot vai brīdi paturot mutē svaigas pētersīļa lapiņas, skābētus kāpostus, apelsīna miziņu, grauzdētas kafijas pupiņas vai maltu kafiju, kanēļa standziņas gabaliņu, svaigu kalmes sakneni vai izskalojot muti ar ūdeni, kam piepilināta citrona sula.
• No rokām ķiploka smaržu var nomazgāt ar aukstu ūdeni, tās vispirms noberžot ar sāls un citrona sulas maisījumu vai zobu pastu.
• Roku mazgāšanai paredzētajam ūdenim var pievienot dažas pilītes ožamā spirta, rokas tāpat var paberzt ar kafijas biezumiem vai galda etiķi.
• Koka dēlītim, uz kura smalcināts ķiploks, vispirms uzlej verdošu ūdeni un tad nomazgā ar ziepjūdeni.
• Pilnīgi no šīs smaržas atbrīvoties nevar, jo ēteriskā eļļa daļēji izdalās izelpojot un ar sviedriem caur ādu, turklāt ķiploki arī pastiprina svīšanu un šo smaku. Ja ir vēlēšanās atbrīvoties no ķiploka izdalījumiem ātrāk, jāiet pirtī un ilgi jāsviedrējas.