Foto: Jiang Hongyan/SHUTTERSTOCK

Ķiplokloki – garšas dažādībai! Uzzini, kā pagatavot ķiplokloku pesto 0

Autore: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Piecas spēcīgas senās civilizācijas, kas pazuda bez pēdām: kas ar tām notika?
Veselam
Smird kā sesks: 8 produkti, kuru lietošana uzturā var izraisīt nelāgu ķermeņa aromātu 30
“7 gadu vecumā tiesā pateicu, ka mana mamma noslīcināja māsu.” Pēc 17 gadiem viņš ir gatavs runāt
Lasīt citas ziņas

Tagad pavasarī ļoti aktuāli uzņemt vitamīnus. Tie var būt pirmie lociņi un arī ķiploku loki. Mani interesē, kas tie ir – ķiploku loki? ANTOŅINA G.

Ķiploklokiem, kas tiek saukti arī par platajiem lokiem, lapu lokiem, Ķīnas maurlokiem un Ķīnas ķiplokiem (Allium tuberosum), raksturīga viegli pikanta ķiploku garša, kas nav tik asa kā lakšiem. Šos sulīgos lokus var pievienot biezpienam, salātiem, zupām, mērcēm, sviestam, likt uz sviestmaizes, gatavot zaļos kokteiļus un pesto. Kaut ķiplokloki piešķir ēdienam patīkamu ķiploku pēcgaršu, pēc to ēšanas nav nepatīkamā ķiploku aromāta mutē, tāpēc var droši baudīt publiskajās vietās.

Stabila vieta garšaugu dobē

CITI ŠOBRĪD LASA

Diezgan liela pieredze ķiplokloku audzēšanā ir zemnieku saimniecības Zutiņi ļaudīm, kas saimnieko Krimuldas pagastā. “Kopš atklāju ķiploklokus, tie ir ieguvuši stabilu vietu manā garšaugu dobē,” uzsver Zutiņu jaunā saimniece Santa Meļķe. “Mēs iegādājamies dēstus lielā daudzumā no SIA Onava. Viņi nepraktizē mazumtirdzniecību, tāpēc ķiplokloku sēklas piemājas dobītēm jāmeklē veikalos Depo vai citviet, kur tirgo sēklas.”

To var darīt arī internetveikalos, piemēram, www.darzadobe.lv, www.darzalaiks.lv, www.e-saimnieciba.lv.

Viegli audzējami

Ķiploklokus ir diezgan viegli audzēt, tie labi pārziemo Latvijas nepastāvīgās ziemas apstākļos. Patīk trūdvielām bagāta augsne. Nevajadzētu stādīt izteikti mitrās vietās vai augstās vagās, kas vasarā izžūst. Labi jūtas puķu dobē starp ziemcietēm. Nedrīkst iekaltēt. “Ķiplokloku audzēšana un kopšana ir līdzīga kā maurlociņiem. Es tos stādu laukā maijā, ap mēneša vidu, kad vairs nav salnu,” skaidro Santa Meļķe. “Pirmajā gadā lociņi izaug diezgan smalki – līdzinās maurlociņiem, bet nākamajā gadā, kad sīpoliņš kļuvis lielāks, laksti izaug lekni un sulīgi. Tos var plūkt jau jūnijā, bet raža īsti ienākas jūlijā, augustā.”

Ķiplokloku sakņu daļā veidojas vairāki iegareni sīpoliņi, atkarībā no ceru lieluma un augšanas laika var būt 5–25 sīpoli. Tie pavairojas pašizsējā, stāsta z/s Zutiņi jaunā saimniece.

Dārzā augošie ķiplokloki aktīvu augšanu atsāk agri pavasarī – tiklīdz beidzies ziemas sals. Tos pavairo, dalot čemurus vai sējot sēklas (to var darīt aprīlī un maijā). Sēj kopā pa 3–4 sēklām. Tās dīgst 14–28 dienas. Pēc sadīgšanas retina. “Ķiplokloki ražo mūžīgi, jo placītī, kur iestādīti, paši izsējas un saaug kā mežs. Čemuriņi ir jāparetina, lai būtu vieta, kur augt jaunajiem ķiploklokiem, veidotos jaunaudzīte. Turklāt būs vieglāk ravēt,” iesaka Santa Meļķe.

Reklāma
Reklāma

z/s Zutiņi ieteiktās receptes

Ķiplokloku pesto…

Foto: Smirart/SHUTTERSTOCK

• krietna sauja ķiplokloku

• 100 ml maigas eļļas

• 100 g Indijas riekstu

• 50 g Parmas siera

• šķipsniņa sāls

Visas sastāvdaļas liek blenderī un samaļ viendabīgā masā. Ja gribas, lai pesto vijīgāks, pievieno vēl eļļu.

…un sviests

Sablendē vai smalki sagriež ķiploklokus, tad saspaida kopā ar istabas temperatūrā paturētu sviestu un šķipsniņu sāls. Uz maizes ziežamā masa ir koši zaļā krāsā un varen garda.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.