![](https://lastatic.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com/2013/10/g1/kiploki_zust2.jpg)
Ķiploki nežūst 0
Augusta beigās novācām ķiplokus, sapinām virtenēs un piekarinājām virtuvē pie sienas, bet stublāji vēl joprojām nav kārtīgi izžuvuši. Kādā temperatūrā tos vajadzētu kaltēt? Varbūt mēģināt žāvēt pirtiņā? Inita A.
Ja ķiploki nav inficēti ar pelēko puvi, optimālā žāvēšanas temperatūra ir +25 °C, nodrošinot intensīvu gaisa plūsmu (ventilējot). Ja ķiploki ir inficēti, tos labāk žāvēt +30 °C, bet jāuzmanās šo temperatūru pārsniegt, jo +32 °C ārējās zvīņas žūst pārāk strauji. Rezultātā galviņas sāk plīst.
Jāņem vērā, ka paaugstināta gaisa temperatūra veicina ķiploku ērču vairošanos. Ja gaisa temperatūra ir +24…+26 °C, pilns kaitēkļa attīstības cikls ilgst tikai 8 – 10 dienas, bet viena ērces mātīte izdēj vidēji 12 oliņas. Tas nozīmē, ka desmit dienu laikā ērču skaits var palielināties 12 reizes! Ja gaisa mitrums ir pazemināts, ķiploku ērces attīstība apsīkst, tādēļ ir svarīgi ventilēt ķiplokus ar sausu gaisu.
Ja ķiploku nav daudz, tos labāk žāvēt pieliekamajā vai kādā citā telpā ar elektriskā sildītāja-ventilatora palīdzību. Varētu žāvēt arī pirtī līdzīgi kā tējas un garšaugus, bet vispirms jāpārliecinās, vai tur iespējams nodrošināt optimālo temperatūru. Lai paātrinātu stublāja izžūšanu, pilnībā jānoņem sakņu kušķis, jo caur atkailinātu pēdiņas vietu mitrums izzūd straujāk.