Foto – Aija Geida

Ķiploki līdz jaunajai ražai. Kā pareizi novākt un glabāt? 0

Novācu ziemas ķiplokus, bet laikam par ātru. Tiem ir diezgan mīkstas galviņas. Ko darīt? ANDREJS MADONAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Pārbaudām? Pasaulē īsākais IQ tests sastāv tikai no trīs jautājumiem, taču 80% cilvēku tajā izgāžas
“Solījāt taču līdz uzvarai? Tramps piezvanīja?” Iedzīvotāja neizpratnē par Ukrainas karogu pazušanu Rīgas sabiedriskajā transportā
Veselam
Kas notiek ar jūsu organismu, ja pārstājat nodarboties ar seksu?
Lasīt citas ziņas

SIA “Ķiploku pasaule” saimniece Antra Zeltiņa, kura ar ķiploku lielaudzēšanu un pārstrādi nodarbojas četrus gadus, iesaka novāktos ķiplokus maksimāli ilgi apžāvēt saulē, vējā turpat uz lauka. Pēc tam šķūnī vai citā telpā, kur ir caurvējš, turpināt žāvēt, izklātus plānā slānī plauktos vai uz grīdas. Ja telpa ir pārāk silta un slikti vēdināma, ķiploki sāk izsust un pūt. Audzētāja ķiplokus vienmēr žāvē ar visiem stublājiem, jo tad labi aizvelkas brūces un tajos neiekļūst kaitīgie mikroorganismi. Kad ārējās mizas sausas un laksti pilnībā sakaltuši, viņa ķiplokiem nogriež stublājus un saknes. Pilnīgi sausā mājas pagrabā, kur ir nemainīga +10…+11 °C temperatūra, galviņas labi glabājas līdz pat jaunajai ražai.

Audzētāja atgādina, ka ķiploki ik gadu jāvāc jūlijā, kad laksti kļūst dzelteni un galviņām ārējā miziņa nogatavojusies, sāk kļūt tumša. Ilgāk kavēties nedrīkst, jo ķiploki strauji nobriest. Ik pa laikam daži jāizrauj un jānovērtē situācija. Ja daiviņas sākušas dalīties, laksti nopuvuši, jau par vēlu – šādi ķiploki ilgi neglabāsies.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.