Kinza un ingvers sparam. Pieredzes stāsts 0
Pasaules čempione airēšanā U-21 klasē Ligita Kaviere mācās Dienvidkalifornijas universitātē Losandželosā un trenē augstskolas akadēmiskās airēšanas komandu. Tās dalībnieki ir jauni, spara pārpilni jaunieši – 18 līdz 21 gadu veci, tāpēc trenerei vajadzīgs daudz enerģijas, lai sportiskās degsmes ziņā spētu būt solīti priekšā saviem audzēkņiem.
“Uzskatu, ka ēdu veselīgi. Pamatuzturs – augļi un dārzeņi, tomēr arī bez gaļas nevaru: tītars, zivs, paretam kāds liellopa gaļas gabaliņš. Bet darbdiena ir gara, tāpēc pēcpusdienā dažreiz jūtu enerģijas izsīkumu.
Esmu secinājusi, ka tādās reizēs strauju spara pieplūdumu nodrošina salāti, kuru sastāvā ir koriandrs jeb kinza, jo šis garšaugs satur vielas, kas palīdz labāk tikt galā ar dzīvnieku valsts produktu aminoskābēm.”
Kinza svaigai elpai. Dara tā
* Pamatīgu sauju koriandra zaļumu pievieno ar bumbieru etiķi aizdarītiem svaigu tomātu, gurķu un sīpolu salātiem. Kinzas piedeva ne tikai dod spēku, bet arī rada patīkamu smaržu elpai. Īpaši tad, ja ēsta zivs.
Lielās fiziskās slodzes dēļ Ligitai bija radušās problēmas ar muguru.
Sakārtot mugurkaula skriemeļus palīdzējusi nodarbošanās ar tā saukto karsto spēka jogu, kur stingri izstrādāts vingrojumu komplekss – stiepšanās, pozu noturēšana, presītes – jāizpilda paaugstinātā mitrumā un 40 grādu karstumā.
Lai mugura justos vēl labāk, viņai tika ieteikts arī koriģēt ķermeņa svaru – atbrīvoties no dažiem kilogramiem.
“Uzzināju, ka labākais līdzeklis svara nomešanai ir ingvera sakne – veicinot vielmaiņu un nostiprinot kapilārus, tā paātrina tauku sadedzināšanu.
Mēneša laikā, nemokoties ar diētām, trīs liekie kilogrami izgaisa kā nebijuši. Turklāt ingvers pa šīm dienām ir nevis sakritis uz nerviem, bet tā iegaršojies, ka nedaudz tā čipsu esmu paņēmusi līdzi, arī dodoties atvaļinājumā.”
Ingvers pareizajiem kilogramiem. Dara tā
* Apēd 50 līdz 100 gramus ingvera dienā.
Svara mazināšanas laikā, nemainot ierasto ēšanas režīmu, papildus lieto arī plānās šķēlītes sagrieztu svaigu ingveru – pievieno to gan salātiem, gan pārējām maltītēm, ar ko tas kaut nedaudz sader.
* Tā kā svaigs ingvers ir diezgan ass, kož mēlē, starp pamata ēdienreizēm var grauzt arī žāvētus, cukurā izmērcētus ingvera čipsus vai iemest mutē pa marinēta ingvera šķēlītei.