VIDEO. Ķīnas kulinārijas jaunākais šedevrs, gurmāni stāvā sajūsmā – īpaši pagatavoti akmeņi 45
Burtiski saukts par “viscietāko ēdienu pasaulē”, tradicionāls maisījums, kura galvenā sastāvdaļa ir akmeņi, nu tas izraisījis kulināru interesi ne tikai Ķīnas sociālajos medijos, bet nu jau arī pasaulē, par to raksta cnn.com. Šī ēdiena izcelsme ir Ķīnas austrumu province Hubei.
Mielošanās princips – cilvēks apsūkā mazos akmentiņus, lai izbaudītu ēdiena bagātīgo un pikanto garšu. Ir paredzēts, ka pēc garšas nosūkāšanas, akmeņi jāizspļauj, tāpēc ēdiena nosaukums ir suodiu, kas nozīmē “iesūkt un izspļaut”.
Pagājušajā nedēļā visās Ķīnas sociālo mediju platformās bija parādījušies video, kuros interneta lietotāji mielojas ar suodiu. Tie arī parāda, kā ielu tirgotāji gatavo šo neparasto ēdienu.
Pārdevēji ielej čili eļļu uz oļiem, apkaisa tos ar ķiplokiem, pēc tam visu apcep ar sagrieztu papriku. Sagatavojot sastāvdaļas, šie ielu šefpavāri skaidro, ka “garšvielu proporcija atdzīvina kaislību.” Kādā socvietņu video viens šefpavārs atzina, ka šis ēdiens ir tikpat populārs kā alkohols.
Aromatizēto akmeņu porcija plaukstas lieluma kastītēs maksā aptuveni 16 juaņas (2,30 USD).
Vai akmeņi jāatdod pēc tam gatavotājam, nē, – tos var nest mājās kā suvenīru, ironizē pavāri.
Tiek uzskatīts, ka suodiu vēsture ir simtiem gadu sena. Saskaņā ar vietējo plašsaziņas līdzekļu ziņoto, to no paaudzes paaudzēs nodeva laivinieki mutvārdos. Senos laikos laivinieki bieži varēja iestrēgt upēs, kur pietrūka pārtikas.