Ķīmisks piens un mākslīgs ēdiens? 0
Pastāv dažādi maldi par ēdiena sastāvu, piemēram, daudzi domā, ka piens ar zemu tauku saturu iegūts, atšķaidot ar ūdeni. “Tomēr tā nedara, no piena tiek atdalīti tauki,” paskaidro uztura speciāliste Baiba Grīnberga. Citi uzskata, ka veikalos nopērkamais piens, kas pasterizēts ļoti augstā temperatūrā, sastāv tikai no ķīmijas un tajā vairs nav nekā dabiska. Produktos mēdz būt arī E vielas, no kurām daudzas ir pilnīgi nekaitīgas, bet, tās pamanot sastāvā, produkts šķiet mākslīgs, tāpēc atsakās ēst arī to.
“Ļaudis bieži izvairās no produktiem ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu, lai gan tie ir vērtīgi, it īpaši steidzīgā dienas ritmā. Es pati tos lietoju, ja neizdodas paēst brokastis vai pusdienas. Tad izdzeru vienu pudeli dzēriena ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu un lielu daļu no vajadzīgās normas esmu uzņēmusi. Tagad uz iepakojuma olbaltumvielu vietā rakstīts – proteīns. Nereti cilvēkiem šķiet, ka produkts paredzēts sportistiem ar lielu muskuļu masu. Daudzas māmiņas pārsteigumā jautā: vai tādu produktu drīkst dot bērnam? Ja viņam dienas laikā jāuzņem 40 gramu olbaltumvielu, pudelītē būs aptuveni puse nepieciešamās devas. Tāpēc produktu var dot arī bērnam,” pārliecināta ir speciāliste. “Maldu pamatā ir nezināšana. Reizēm ražotājs savu vēlamo ziņojumu saprotamā veidā neprot izskaidrot pircējam, lai bažas nemaz nerastos. Uztura speciālists ir starpnieks starp ražotāju un patērētāju un skaidro to, ko pircējs nav sapratis, proti, kurš produkts ir labs un no kā būtu jāatsakās.”
Konsultēja BAIBA GRĪNBERGA, sertificēta uztura speciāliste, fizioloģe