Ķimeņu vājsiera bumbiņas 0
Tuvojas skaistākie un gaidītākie svētki – vasaras saulgrieži, kuros Jāņu sieram vienmēr bijusi, ir un būs īpaša vieta. Latvijā gandrīz katra saimniece prot to sasiet. Mātes šo prasmi nodod meitām, un cauri gadsimtiem Jāņu siers turpina dzīvot. Vai jaunā paaudze tiešām māk gatavot Jāņu sieru, kas Latvijā kronēts par sieru karali?
Lai pārliecinātos par siera gatavošanas prasmi, biedrība “Siera klubs” sadarbībā ar Ventspils tehnikumu nolēma organizēt jauniešiem konkursu “Mans lepnums – mans Jāņu siers”, kas 12. un 13. jūnijā notika Ventspilī. Tajā piedalījās tehnikumu un profesionālo vidusskolu audzēkņi. Interese par konkursu izrādījās liela – pieteicās 34 dalībnieki no 17 skolām, meitenes un puiši no Daugavpils, Rēzeknes, Valmieras, Smiltenes, Aizkraukles, Vecbebriem, Ventspils, Dobeles, Zaļeniekiem, Cīravas, Skrundas, Liepājas, Mālpils un Rīgas profesionālajām mācību iestādēm.
Tikai no laba sanāk labs
Konkursā piedalījās arī Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma 2. kursa audzēknes Laura Leonaite un Renāte Kalniņa. Katrai ir atšķirīga pieredze ķimeņu siera meistarošanā. Renāte uzaugusi Gulbenes novada Tirzas pagastā, jau kopš bērnības rosījusies virtuvē, palīdzot māmiņai un vecmāmiņai, un no viņām arī iemācījusies siet ķimeņu sieru, jo bez tā nav iedomājami nevieni Jāņi dzimtas mājās. Savukārt Laurai šādas pieredzes nav, jo uzaugusi Rīgā uz pilsētas akmeņiem.
Pavāra amata meistare Inese Bedeice abām pirms konkursa palīdzēja slīpēt ķimeņu siera gatavošanas prasmi. – Lai tas būtu nevainojams, pirmām kārtām jābūt izcili kvalitatīviem produktiem: pienam ar augstu tauku saturu (vismaz 3,5%), saldkrējuma sviestam, nevis sviesta izstrādājumam, lauku vistu olām, ja sieru grib tik dzeltenu kā saulīte, aromātiskām ķimenēm. Un vēl jāpievieno krietna deva mīlestības, – viņa uzsver.
Jo pienam augstāks tauku saturs un biezpiens skābāks, jo karsējot labāk izdalīsies sūkalas. Tā vietā var ņemt saldo krējumu vai vienādās daļās pienu un skābo krējumu (biezpiena masai būs maigāka garša). Ja grib, lai ķimeņu sieram būtu mīkstāka tekstūra, jāizmanto vājpiena biezpiens. Kaut gan šķiet, ka pagatavot ķimeņu sieru ir nieks, pirmajā reizē var pat sanākt čiks, jo šis nav produkts, kam patīk eksperimenti. Jāievēro pagatavošanas secība un sastāvdaļu proporcijas. Ja gribas dažādot garšu, var pievienot ne tikai ķimenes, bet arī dilles vai ķimeņu vietā ņemt nedaudz fenheļa sēklu, kas sieram piešķirs anīsa garšu.
Ķimeņu vājsiera bumbiņas
Lauras Leonaites gatavotās pirkstiņuzkodas: ķimeņu vājsiera bumbiņas un rabarbera mizas strēmelītē ietīts ķimeņu vājsiera masas, apgrauzdētu un smalcinātu kaņepju sēkliņu maisījums.
Lai pagatavotu bumbiņas, 1 kg biezpiena sadrupina, pielej 100 ml piena, iesit 1 olu, pieber sāli pēc garšas. Katliņā izkausē 75 g sviesta un pieliek biezpiena masu. Pievieno apgrauzdētas ķimenes un masu kuļ, līdz kļūst vijīga.
Lai rabarbera miziņas būtu elastīgas, tās iepriekš noblanšē karstā ūdenī, kam pievienots brūnais cukurs. Rotājumam izmantoti salvijas ziedi.