Kā pagatavot 0
Atšķirībā no citiem ķimeņveidīgajiem der arī vidusauss iekaisuma mazināšanai.
Tējkaroti anīsa sēklu aplej ar 250 mililitriem verdoša ūdens, ļauj 10 minūtes ievilkties, pievieno karotīti medus un ieņem ik pēc 5 minūtēm pa tējkarotei.
Kumīns – arī romiešu jeb krusta ķimenes –, pievienots maltītēm, uzlabo visu uzturvielu uzsūkšanos: ēst gribas mazāk, bet visu vajadzīgo organisms saņem.
Turklāt mazina pārlieku liela skābes daudzuma izraisīto dedzināšanas sajūtu kuņģī. Austrumnieki atzīst, ka šā auga sēklas ceļ augšā no jebkura spēku izsīkuma, īpaši pēc dzemdībām, iepriecina ar pretsāpju iedarbību un nomierinošu efektu, kliedē bezmiegu. Aktivējot sirds čakru, palīdz tiem, kuri sirgst ar sirds vājumu.
Kā pagatavot
Brīžos, kad jāvairo mundrums, dedzina kuņģī, sāk nogurt acis, noderīgs šāds kokteilis. Tējkaroti koriandra sulas vai saplacinātu sēklu, pustējkaroti kardamona, šķipsniņu Himalaju sāls, 2 gramus kumīna piestiņā samaisa un lieto.
Kā pagatavot
Izmantojot ķimeņu saimes garšvielas, var pagatavot sātīgu un viegli sagremojamu ēdienu.
Sautēti kāposti ar garšvielām – sarūpē kāpostgalviņu, 100 gramus zaļo zirnīšu, 2 ēdamkarotes gī sviesta, pa tējkarotei kumīna, sinepju graudu, adžvaina, fenheļa, meti sēklu, pa ½ tējkarotei malta kanēļa un kurkumas, ¼ tējkarotes asofoetīdas, ēdamkaroti rīvēta ingvera, tējkaroti sāls, 2 ēdamkarotes svaigu diļļu vai citu zaļumu.
Katliņā uzkarsētā gī sviestā mazliet apcep garšvielas, pievieno kāpostu skaidiņas, atkal pacep, tad pieber zirnīšus, pielej 150 mililitrus ūdens un 10 līdz 15 minūtes sautē. Beigās piemet sāli un zaļumus.
IELĀGOSIM!
Lai neveidotos gāzes, visa veida kāpostu, pupiņu, zirņu un lēcu ēdieniem piešaujiet arī kādu ķimeņotu piedevu! Gāze ājurvēdas skatījumā ir nesavaldīts gaiss, ko rada stress. Kuram mūsdienās nav stresa?
Indiešiem grauzdēta kumīna, fenheļa, adžvaina, dažreiz arī anīsa maisījuma trauciņš atrodas uz galda – pēc maltītes katrs var pa šķipsniņai iebērt mutē labākai apēstā sagremošanai. Pamēģināsim arī mēs!
Ikviens no ķimeņveidīgās saimes var pārtapt niknā karotājā pret iekaisumu vai zarnu parazītiem. Ar medus piedevu pagatavotas ķimeņu konfektītes vajadzības reizē kāri apēdīs gan bērns, gan pieaugušais un viņa suns.
Ja šķiet par sarežģītu izvēlēties piemērotāko starp sešām radnieciskas iedarbības ķimeņveida garšvielām, vairāk lietosim vismaz pašmāju ķimenes!
Lūdzam palīgos antidotus
Bieži gadās: zinām – šis produkts nav pieskaitāms vērtīgākajiem, tomēr kārojas. Ājurvēda garšīgām lietām, kas nav īsti veselīgas, piedāvā antidotus – vielas, kas neitralizē kaitīgo iedarbību. Šādos izpalīgos ieskaitāmas visu veidu ķimenes.