Kādas kaites ārstē “ķimeņu komandas” garšvielas 0
Tagad vairāk pie dūšas ogu, augļu un dārzeņu maltītes – tik priecējoši daudzveidīgs ir zaļi krāsainais un suloti šķiedrainais piedāvājums. Lai katrs nākamais virtuves mākslas atradums sanāktu gardāks un veselīgāks par iepriekšējo, nedrīkst aizmirst garšvielas. Žurnāla “36,6” favorītos – ķimene ar visu plašo radu grupu.
Latviešu ēdienkartē ķimenei kopš sendienām goda vieta. Bet tagad saimniecēm pieejami arī tās tālo zemju radinieki: fenhelis, kumīns, nigella, anīss, adžvains. Izskatā šīs sēkliņas ir ļoti līdzīgas, taču iedarbības ziņā katrai savas stiprās puses. Bet visām arī vienojoši aspekti.
Nozīmīgākais no tiem – ķimeņveidīgās garšvielas uzlabo gremošanu, atslābinot gludo muskulatūru, novērš spazmas. Tieši vēderā akumulējas daudzas ļoti svarīgas emocijas – agresivitāte, dusmas, bēdas, bailes, atkarībā pārtapusi pieķeršanās. Noregulējot mūsu otrās smadzenes – vēderu – uz veselības viļņa, labums tiek arī pirmajām, tām, kas galvā.
Kas var būt labāks?
Ķimeni mūsu senči dēvēja par slinko ļaužu zāli: izej pļavā un saplūc, tad pažobelē pakārtai slotiņai noberzē graudiņus un pievieno visam, ko cel galdā. Vai iemet mutē un pakošļā svaigai elpai, vispārējā tonusa uzlabošanai. Sēkliņas pirms izmantošanas labāk apgrauzdēt – tas atraisa un aktivē vielas, kas pastiprina aso garšu un pēcgaršu. Pievienot ēdieniem var gan veselus, gan piestiņā mazliet saplacinātus graudiņus. To svarīgi darīt īsi pirms lietošanas.
Vienmēr augsti vērtēta arī ķimeņu dziednieciskā iedarbība – tās uzlabo gremošanu, veicinot intensīvu barības vielu uzsūkšanos. Turklāt šī čemurziežu auga sēklām piemīt spēja mazināt drudzi, asināt redzi, stiprināt sirdi šī muskuļa vājuma un mazspējas gadījumā.