Ketogēnā diēta kā uztura galējība 2
Tauki ir vienīgā patiesā uzturviela, ogļhidrāti ir inde – tā sludina modernās ketogēnās diētas piekritēji. Tieši šādā formā ketogēnā diēta piedzīvo savu otro atdzimšanu: tās piekritēji uzskata, ka veselīgs enerģijas iegūšanas veids ir iegūt to no taukiem, savukārt ogļhidrāti ir visu mūsu problēmu cēlonis – gan aptaukošanās, gan endokrīnās saslimšanās un pat vēzis rodas no cukurus saturošiem ēdieniem. Šāds skatījums ir ļoti radikāls un aplams (tiesa, tas ir sensacionāls). Pirmām kārtām nav neviena zinātniska pētījuma, kas nopietni pierādītu ar mēru patērētu ogļhidrātu kaitīgumu. Tiek izvirzītas tēzes saistībā ar to, ka ogļhidrāti provocē lielāku ēdiena uzņemšanu insulīna svārstību dēļ, ko tie izraisa, taču jāatceras – insulīna darbības mehānisms cilvēkiem, kam nav pirmā tipa cukura diabēta, ir perfekti noregulēts. Glikoze, kas tiek uzņemta, sašķeļot ogļhidrātus no ēdiena, tiks veiksmīgi nogādāta audiem, un tās saturs asinīs vienmēr būs optimāls. Ja cilvēks uztur svaru normas robežās, šis mehānisms dzīves laikā nebeigsies un nenotrulināsies. Bet, ja cilvēks dzīvo un ēd neveselīgi, turklāt ir liekais svars, pastāv risks saslimt ar otrā tipa cukura diabētu un šo mehānismu izjaukt. Tam ir saistība nevis tikai ar ogļhidrātiem, bet gan ar uztura pārmērībām kopumā.
Arī saslimstībā ar vēzi ogļhidrāti nav vainojami – tā ir slimība, ko veicina daudzi faktori. Tieši otrādi, pētījumi pat rāda, ka graudaugi, kas ir ogļhidrātu avots, pat spēj pasargāt no vēža.
Lūk, šādi no atziņas par to, ka tauki, iespējams, nav tik kaitīgi, kā mums šķita, par vainīgo it visā tiek pasludināti ogļhidrāti. Ketogēnās diētas atbalstītāji noliedz ogļhidrātu lietošanu uzturā un uzskata, ka jāēd vienīgi tauki. Taču tas nebūt nav viss, jo klāt nāk sazvērestības teoriju līmeņa atziņas par to, ka holesterīnam nav saistības ar sirds saslimšanām un pretholesterīna zāļu statīnu lietošana ir tikai farmācijas industrijas veids, kā nopelnīt.