Ketogēnā diēta: vēsture, attīstība un negaidīti pavērsieni 2
Zaļā gaisma taukiem
Tie, kas seko līdzi uztura jautājumiem, iespējams, pamanījuši, ka informācijas telpā arvien biežāk parādās jēdziens ketogēnā diēta. Un, ja parādās, tad ar visnotaļ skaļiem solījumiem – klāt jauna panaceja, viss, ko mēs līdz šim zinājām par uzturu, ir blēņas! Skeptiskam lasītājam varētu rasties šaubas, jo uztura revolūcijas tik strauji nenotiek. Savukārt epilepsijas slimnieki brīnīsies – kāpēc diēta, kas radīta viņiem, pēkšņi iziet masās? Bet tie, kuri neko nezina par šo diētu, rakstā var soli pa solim izsekot ketogēnās diētas vēsturei un izdarīt savus secinājumus.
KasyeDiēta ir stingra un kategoriska –ogļhidrāti tajā tiek samazināti līdz minimumam, atstājot vien aptuveni 5% no ēdienkartes.
Aiz sarežģītā nosaukuma slēpjas diezgan vienkārša uztura shēma – ketogēnā jeb keto diēta ir zema ogļhidrātu satura diēta, kas paredz normāla olbaltumvielu un paaugstināta tauku daudzuma uzņemšanu. Liegti ir ar ogļhidrātiem bagāti produkti: maize, graudaugi, pākšaugi, saldi augļi un ogas, visu veidu saldumi, ieskaitot medu, saldinātus dzērienus, augļu sulas. Atļauti ir tikai dārzeņi – tie, kaut gan satur nedaudz ogļhidrātu, ir šķiedrvielu avots.
Zaļā gaisma savukārt tiek dota ar taukiem bagātiem produktiem: sviestam, augu eļļām, treknai gaļai un zivīm, olām, treknam pienam un piena produktiem.
Ņemot vērā, ka ogļhidrāti ir primārais organisma enerģijas avots, var rasties likumsakarīgs jautājums – kur tad organisms lai ņem enerģiju, ja ievēro šo diētu? Par laimi, tas ir viens varens izdzīvošanas un pielāgošanās mehānisms – enerģija tiek iegūta pa taisno no taukiem! Parastais enerģijas iegūšanas veids ir sarežģītu ogļhidrātu sašķelšana līdz vienkāršai glikozei, kas tālāk baro visu organismu, dodot tam enerģiju. Ja ogļhidrātu padeves nav, aknas sašķeļ taukus taukskābēs un ketonvielās (no tā radies diētas nosaukums).
Tieši ketonvielas – tauku vielmaiņas starpprodukts – tiek izmantotas kā enerģijas avots glikozes vietā. Cilvēks var ilgstoši un pilnvērtīgi funkcionēt, pārtiekot no taukiem vien. Bet kam tas ir domāts un vai tiešām ir veselīgs?