Gata Šļūkas zīmējums

Ķekavā vistas antibiotikas neēd 0

Investējot biodrošībā un putnu labturībā 3 miljonus eiro, putnu fabrika “Ķekava” vietējam tirgum un eksportam sākusi ražot paaugstinātas kvalitātes gaļu ar marķējumu “audzēts bez antibiotikām” (“antibiotics free”). Tas nozīmē, ka audzēšanas laikā vista ir pilnīgi vesela un nav saņēmusi veterinārās zālēs, to skaitā arī zāles ar antibakteriālo iedarbību (antibiotikas). Plānots, ka svaiga vistas gaļa ar šo marķējumu Latvijas veikalu plauktos varētu parādīties vasaras sākumā.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
Lasīt citas ziņas

Putnu fabrika “Ķekava” šobrīd ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kurš var marķēt savu produkciju ar uzrakstu “audzēts bez antibiotikām”. Līdz šim neviens cits uzņēmums nav vērsies Pārtikas un veterinārajā dienestā pēc šādas atļaujas, atzina Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta speciāliste Inta Krauja.

“Antibakteriālā rezistence, ko izraisa antibiotiku izmantošana cilvēku un dzīvnieku ārstēšanā, kļūst par arvien lielāku problēmu. Piemēram, kaut vai lai ārstētu tik bīstamas infekcijas slimības kā tuberkuloze, kur ir ļoti lielas problēmas atrast piemērotas antibiotikas. Diemžēl jebkura antibiotiku lietošana var radīt mikroorganismu rezistenci un risks palielinās, lietojot tās nepareizi, nepiemērotās devās, pārmērīgi daudz,” piebilda I. Krauja. Viņa uzsvēra, ka būtu jāizvairās no antibiotiku lietošanas profilaktiskos nolūkos. Antibiotikas jālieto tikai tad, ja dzīvnieks ir saslimis, ja tam nepieciešama palīdzība, jāsamazina ciešanas un jānovērš infekciju slimību izplatīšanās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas valdes locekle Ligita Turnere izteica prieku par putnu gaļas ražotāju paveikto.””Ķekava” ir pionieri, un jācer, ka viņiem drīz būs sekotāji. Viņi tiešām ražo produkciju ar paaugstinātu kvalitāti, kuru ar drošu sirdi varēs piedāvāt arī zaļajos iepirkumos skolām, bērnudārziem, slimnīcām, armijai.”

Putnu fabrikas “Ķekava” tirgus daļa no Latvijā saražotās putnu gaļas ir 77%, pastāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andrjus Pranckevičus. “2016. gadā 86% no mūsu putniem izauga veseli bez ārstēšanas ar antibiotikām,” viņš pastāstīja. Tas ir ļoti labs rādītājs – ir bijuši vairāki mēneši, kad 100% visi putni bijuši veseli. Ja kādā kūtī putnu ārstēšanai izmantotas antibiotikas, tad šo putnu gaļa tiek realizēta bez marķējuma. Tirdzniecībā esošā gaļa nesatur antibiotikas vai antibiotiku lietošanas pēdas (atliekvielas), tomēr jebkura antibiotiku izmantošana var radīt blakusparādību – rezistentās baktērijas, tādēļ ir ļoti svarīgi gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem atbildīgi attiekties pret antibiotiku izmantošanu.

Putnu gaļas ražošana Latvijā pieaug vidēji par 3,4% gadā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.