Foto – Valdis Semjonovs

Īpašās receptes meklējumos 4

Ķeipenietes īpašiem kulinārajiem eksperimentiem neļaujas un izmanto galvenokārt vecmāmiņas recepti, ko laika gaitā nedaudz uzlabojušas. “Pircēji mūsu piparkūkas pazīst pēc to maigās garšas un saldskābās glazūras. Atšķirībā no citiem cepējiem lietojam mazāk piparu.”

Reklāma
Reklāma
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
7 brīnumēdieni! Pārtikas produkti, kuru regulāra iekļaušana ēdienkartē kavē ādas novecošanos
Lasīt citas ziņas

Piparkūku mīklai parasti liek klāt piecas garšvielas – kanēli, muskatriekstu, krustnagliņas, melnos piparus un smaržīgos piparus. Gatavojot vispirms apgrauzdē cukuru, pielej ūdeni un vāra sīrupu, to atdzesē līdz istabas temperatūrai, tad pieber miltus, garšvielas un istabas temperatūrā izkausētu margarīnu (vēlamais tauku saturs – 72%). Margarīna vietā var likt sviestu, taču ne visiem patīk tā specifiskā garša un smarža. Mīca, līdz mīkla kļūst viendabīga, mīksta un vijīga. Līdz cepšanai to vismaz diennakti patur ledusskapī.

Ja pašiem gatavot mīklu nav laika, saimnieces iesaka to pirkt pie zināmiem konditoriem. Labas izejvielas maksā dārgi, tāpēc velti gaidīt ideālu produktu par ļoti zemām cenām. Ja pirkto mīklu grūti izveltnēt, tai nedaudz pievieno izkausētu margarīnu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mīklu, kuras sastāvā ir olas, vislabāk uzglabāt ledusskapī, bet citas var turēt arī istabas temperatūrā. No ledusskapja izņemtā pirms cepšanas vismaz pāris stundu jāpatur siltumā, pēc tam jāpārmīca un ar rokām jāsasilda. Rullē lēni no vidus uz maliņām. Ja steidzas, mīkla plaisā un piparkūkas nav gludas. Kraukšķīgajām piparkūkām mīkla jāveltnē plānāka, bet, veidojot biezākus un lielākus cepumus, būs mīkstas piparkūkas.

Par mājiņu cepšanu jādomā jau laikus. Sarežģītākas konstrukcijas veidošana, visticamāk, aizņems visu dienu. Katru nākamo detaļu var pievienot tikai tad, kad piekaltusi iepriekšējā.

Dāvanām paredzētās, kas izceptas jau laikus, vislabāk ietīt pārtikas plēvē. Ķeipenes piparkūku cepējas savus skaistos našķus iesaiņo termoplēvē. Piparkūku sastāvā esošās garšvielas ir dabiskie konservanti, un no labas mīklas gatavoti kārumi sākotnējo garšu nezaudē vismaz trīs mēnešus, taču neiesaiņoti ātrāk apžūst. Tāpēc piparkūkas nevajadzētu novietot radiatoru tuvumā. Mazās piparkūkas vislabāk glabāt slēgtā trauciņā vai papīra tūtā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.