Foto: Shutterstock

1.Kas ir probiotikas? 0

Probiotikas un prebiotikas ir divas dažādas baktērijas ar dažādām funkcijām, kas būtiski ietekmē zarnu veselību. Probiotikas ir dzīvi mikroorganismi, galvenokārt baktērijas, kuras, nonākot zarnu traktā, palīdz uzturēt labvēlīgo mikrofloru un stiprina imūnsistēmu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Darbs nav vilks – uz mežu neaizskries! 5 datumi, kuros dzimst īsti sliņķi
Eksperts nosauc 5 suņu šķirnes, kuras nevajadzētu turēt dzīvoklī
Kokteilis
Kurš attēls visvairāk piesaista tavu uzmanību? Tas atklāj kārdinājumu, kam tev ir grūti pretoties 5
Lasīt citas ziņas

Tāpat probiotikas mazina iekaisumu, kas bieži rodas neveselīgas zarnu mikrofloras dēļ un tās palīdz novērst kaitīgo baktēriju izplatību zarnās, kas var vājināt imūnsistēmu. Lai uzņemtu “labās” baktērijas, klīniskā farmaceite Ksenija Lukjanova iesaka uzturā izmantot vairākus pārtikas produktus.

– Jogurts ir viens no vispazīstamākajiem probiotiku avotiem, jo tas satur dzīvo baktēriju kultūras, piemēram, Lactobacillus un Bifidobacterium, kas palīdz uzturēt zarnu mikrofloras līdzsvaru un stiprina imūnsistēmu.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kefīrs, kas ir fermentēts piena produkts, satur vēl plašāku probiotisko baktēriju un raugu spektru, padarot to par efektīvāku izvēli nekā jogurts. Tas ne tikai uzlabo zarnu veselību, bet arī stiprina organisma imūno reakciju pret infekcijām.

– Skābēti kāposti, kas rodas fermentācijas procesā, ir vēl viens vērtīgs probiotiku avots, kas uzlabo zarnu mikrofloru un gremošanu. Līdzīgi ir ar Korejas tradicionālo ēdienu “kimči” – fermentētiem dārzeņiem, piemēram, kāpostiem un redīsiem, kas ir bagāti ar Lactobacillus baktērijām, kas uzlabo gan zarnu veselību, gan imunitāti. Arī citi fermentēti dārzeņi, piemēram, gurķi un bietes, satur probiotikas un veicina zarnu funkciju.

– Daži siera veidi, piemēram, gouda, čedars un parmezāns, arī var saturēt probiotikas. Tomēr ir svarīgi izvēlēties īpaši fermentētus sierus, jo ne visi sieri satur dzīvas baktērijas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.