Austrumnieciskās noskaņās: 3 labākās kebabu receptes un tomātu salsas mērcīte 5
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Kebabs ar dažādām nosaukuma variācijām (piemēram, ļuļa kebabs, šaurma) ir tradicionālais Tuvo Austrumu – no Irānas līdz Balkāniem – gaļas ēdiens, kas ir pamats gardam lavaša, maizītes pildījumam.
Ideja ir vienkārša – uz atklātas uguns vai iesmiem gatavots ēdiens, kura galvenās sastāvdaļas ir malta (kapāta gaļa), speķītis, sīpoli. Pavisam vienkāršoti – kotlete uz iesma. Salīdzinot ar šašliku, pagatavošanas laiks ir īsāks, rezultāts – zobiem piemērotāks.
Kebabu kopā ar zaļumiem, dārzeņiem un mērcēm liek uz lavaša, lai ērtāk apēst. Tāpēc tas ir populārs ielu ēdiens (street food) – paņem un taukainu muti ejot steigā apēd. Taču var arī citādi – lēni uz grila uzcept un baudīt.
Kebabs marokāņu gaumē
Maltai liellopa vai jēra gaļai pievieno sasmalcinātus ķiplokus un sīpolus, svaigu (smalki sakapātu) koriandru (kinzu), samaltas kumīna sēklas, sāli, piparus un mazliet olīveļļas.
Visas sastāvdaļas liek bļodā un enerģiski maisa un mīca, līdz masa kļūst viendabīga. Tad veido garenas desiņas un liek uz grila vai uzver uz metāla iesma un grozot cep līdz gatavībai.
Pasniedz ar šķēlēs sagrieztiem tomātiem, kas pārslacīti ar citrona sulu vai etiķi, svaigiem pētersīļiem, piparmētru. Uz kebaba var uzspiest tikai skābeno citrona sulu.
Vistas kebabi uz kanēļa standziņas
Sastāvdaļas:
• 800 g vistas maltās gaļas
• 4 ķiploka daiviņas
• saišķis svaigu pētersīļu
• pustējkarote paprikas pulvera
• 1/4 tējkarotes maltu čili piparu
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• sāls, pipari pēc garšas
• kanēļa standziņas
Pagatavošana:
Sakapā ķiploka daiviņas un pētersīļus. Malto gaļu sajauc ar visām sastāvdaļām (izņemot kanēļa standziņas) un liek uz pāris stundām ledusskapī.
Pēc tam izveido kotletes un katrai pa vidu kā iesmiņu liek kanēļa standziņu.
Var cept uz grila, pannā, cepeškrāsnī aptuveni 10 minūtes 180 grādos.
Pasniedz ar krējuma mērci (krējums+zaļumi+ķiploki).
Kebabs gruzīnu gaumē
Sastāvdaļas:
• 500 g maltas jēra gaļas
• 500 g maltas liellopa gaļas
• 2 nelieli sīpoli
• saišķītis svaigas kinzas
• 1 ēdamkarotes adžikas pulvera
• 1 ēdamkarote garšvielas Hmeli-suneli
• sāls, malti melnie pipari
Pagatavošana:
Sīpolus samaļ gaļasmašīnā, kinzu sīki sakapā. Visas sastāvdaļas liek lielā bļodā, cītīgi sajauc. Viena no metodēm – saveļ masu bumbā un met atpakaļ bļodā. Tādējādi gaļa it kā tiek dauzīta. Liek vismaz uz pāris stundām (vai uz nakti) ledusskapī.
Ar ūdenī saslapinātām rokām ņem sauju gaļas masas un saveļ bumbiņā (150–180 g), to ver uz iesma un saplacina ap to kā desiņu.
Grilē, iesmu laiku pa laikam pagrozot, lai izveidojas garoziņa.
Jo treknāka jēra gaļa, jo sulīgāks būs kebabs. Var pievienot sīki sagrieztus speķa gabaliņus.
Pasniedz ar lavašu.
Piestāvēs!
Tomātu salsa
Sastāvdaļas:
• 10 lieli, gatavi tomāti
• 4 sīpoli
• 8 ķiploka daiviņas
• saišķis bazilika, pētersīļu, selerijas, piparmētras
• 200 ml olīveļļas
• sāls, malti melnie pipari, čili
Pagatavošana:
Tomātiem novelk miziņu (blanšējot verdošā ūdenī), izberž caur sietu, lai atbrīvotos no sēklām. Sīpolus un ķiplokus samaļ. Zaļumus sīki sakapā. Pārlej ar olīveļļu. Pievieno sāli un piparus, visu cītīgi samaisa un ļauj pāris stundu ievilkties.
Padoms!
Ja kebabu cepšanai izmanto bambusa iesmiņus, lai tie nesadegtu, pirms cepšanas tos 30 minūtes patur aukstā ūdenī.