Kazādu ģērēšana mājas apstākļos 0
Jautājums. Kādas vielas lieto, lai izģērētu kazu ādas? Dagnija Dobelē.
Ģērēšanas tehnoloģiskais process ir ļoti garš, darbietilpīgs un gana sarežģīts, jo jāpanāk, lai āda ekspluatācijas laikā pēc iespējas ilgāk būtu mīksta. Precīzi jāizpilda visas darbības – ādas attīrīšana no gaļas, iesālīšana, piķelēšana, mīkstināšana un citas. Nekvalitatīva āda kļūst trausla, neelastīga un cieta.
Kazām, līdzīgi kā stirnu bukiem, ir diezgan bieza un taukaina āda, un, lai to iemērktu, nepieciešami vismaz 10 l darba šķidruma. Pirms ģērēšanas no ādas jānomazgā netīrumi un sāls, pievienojot ūdenim, piemēram, karbolskābi.
Taksidermists Voldemārs Rēders iesaka vienu no vienkāršākajām ģērēšanas metodēm, kur vajadzīga 99% etiķskābe (10–12 ml uz litru ūdens) un vārāmais sāls (nepilns kilograms uz 10 l šķidruma). Lai kazāda nebojātos un nekļūtu gluma, ieteicams darba šķidrumam pievienot alumīnija alaunu (200 g uz spaini). Mērcē divas diennaktis. Ik pēc 4–6 stundām āda obligāti jāizkustina, lai šķīdums piekļūst visām krokām. Kad āda izmirkusi, to uz pusstundu patur ūdenī, kurā izšķīdināta dzeramā soda (puspaciņa uz spaini). Tas nepieciešams, lai neitralizētu skābi (ja kazādu nemērcē sodas ūdenī, tā jau pēc 1–2 gadiem plīst kā papīrs). Pēc tam ādu mazgā ar šampūnu, lai apmatojums būtu tīrs un spožs, un žāvē. Kad āda apžuvusi, to iesmērē ar rīcineļļu. Tad novieto uz finiera krēsla (tam ir asa atzveltnes mala) un vairākkārt burza. Jo ilgāk to dara, jo āda kļūst maigāka un mīkstāka.
Mājas apstākļos ģērētas ādas nereti iznāk cietas, zaudē dabisko izskatu un vērtību, jo šim darbam ir vajadzīgas iemaņas. Samērā dārgas ir arī ķimikālijas, tāpēc ģērēšanu labāk uzticēt profesionālām ģērētavām. Piemēram, ģimenes uzņēmumā “Vanagi” Baldones novadā vienas kazādas ģērēšana maksā 20 eiro (ādai jābūt kaltētai vai sālītai).
UZZIŅA
Kazas kauj brīdī, kad ir pilnībā nomainījies apmatojums. Gadu vecajām, nelecinātajām kaziņām tas ir no februāra līdz martam, bet vecākām kazām – jūlijā, augustā. Apmatojums maiņas laikā parasti kļūst retāks, akots zaudē spīdumu.