NODERĪGI 0

Vēl dažas populāras spēles vērtīgu iemaņu gūšanai.

Reklāma
Reklāma

* Rory’s Story Cubes

Mājas
7 pārtikas produkti, kas nekad nebojājas. Var izveidot krājumus visam mūžam!
Kokteilis
Nosauktas 5 zodiaka zīmes, kurām dzīvē drīz sāksies “melnā strīpa”
Kokteilis
Kas vislabāk garšo katrai horoskopa zīmei? Pārbaudi, vai astrologiem taisnība!
Lasīt citas ziņas

Radoša spēle, kas ļauj vaļu fantāzijai. Tie ir deviņi (var būt arī mazāk vai vairāk) metamie kauliņi, to šķautnes rotā dažādi attēli, simboli. Metot kauliņus, veidojas zīmējumu virkne, ko jācenšas saistīt vienotā stāstā. Spēle rosina paplašināt iztēles robežas.

Ieguvumi. Rosina un attīsta iztēli, fantāziju. Uzlabo stāstīšanas prasmi. Māca domāt simbolos.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Šo spēli izmantoju arī konsultācijās. Daudzi bērni nemāk izteikties, ietērpt savas domas un jūtas vārdos. Ir bijis tā, ka mazais skatās uz kauliņos attēlotajiem simboliem, var katru nosaukt, bet nesaprot, kā to salikt kopā stāstījumā. Pamazām, iesākumā atkārtojot ko līdzīgu manam stāstam, bērns vārdos atveras, pamazām sāk fantazēt un asociēt. Ja piedzīvo stāstīšanas prieku, tas paver ceļu uz lasīšanu, bērns saprot, cik var būt interesanti gremdēties grāmatas pasaulē,” zina stāstīt Gunta Andžāne.

Turklāt, spēlējot šo spēli ģimenē, bērnam ir iespēja gūt nedalītu vecāku uzmanību – ja mazais stāsta, lielie spiesti ieklausīties. Tā ne vienmēr notiek ikdienas saskarsmē.

* Halli galli

Spēle ar zvaniņu un dažādu augļu attēlu kārtīm. Katrs atklāj savas kāršu kaudzītes virsējo kārti, pamazām uz spēles galda top redzami dažāda veida augļi. Tiklīdz ir pieci viena veida augļi, jāsteidz pirmajam uzsist pa zvaniņu.

Ieguvumi. Māca uzmanību, prasmi ātri reaģēt, būt veiklam sarežģītā situācijā. Neticēsiet, cik gan grūti reizēm var būt saskaitīt līdz pieci!

* Saboteur

Spēle par rūķiem un sabotieriem, kaitniekiem. Rūķiem jātiek pēc zelta, bet kaitnieku uzdevums ir viņus apstādināt. Taču – kurš ir rūķis, bet kurš pretimstāvētājs? Slēpto lomu spēle, kurā ne viss uzreiz ir skaidrs. Kā rakstīt spēles anotācijā – ir grūti izlikties par labu, ja esi sabotieris.

Šajā spēlē ir vieta gan sāncensībai, gan greizsirdībai. Tiek aktivēta kauna un vainas sajūta, arī bailes, mēdz rasties dusmas.

Ieguvumi. Labs prāta treniņš. Emociju uzasināšana, mācīšanās ar tām sadzīvot, tās izpaust.

Vecāki var rādīt labo piemēru, kā tikt galā ar visām šīm jūtām. Ļaut bērnam apjaust, kādas ir viņa rīcības sekas citu cilvēku sajūtās, kā tas izmaina citu rīcību.

Reklāma
Reklāma

* Scrabble

Spēle pēc krustvārdu mīklas principa. No atsevišķiem burtiem jāizliek vārdi, turklāt dažādiem burtiem ir atšķirīgs punktu skaits.

Ieguvumi. Lielisks un aizraujošs izaicinājums prāta treniņam. Māca domāt. Māca pacietību.

Piebilde. Ja pamanāt, ka bērnam patīk tikai tādas spēles un citas nodarbes, kur iesaistīts prāts, erudīcija, iespēja palepoties ar zināšanām, vērts būt uzmanīgam, jo – kas notiek ar viņa emocionālo pasauli, vai tā ir gana attīstīta?!

36,6 °C konsultante GUNTA ANDŽĀNE, ārste psihoterapeite

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.